Drže vodu dok majstori odu

Izvor: Politika, 04.Feb.2010, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drže vodu dok majstori odu

Dok se u Valjevu uz veliku pompu promovišu projekti za zatvoreni bazen i novu halu sportova, dotle glavne vodovodne cevi sve češće pucaju jer su u eksploataciji skoro pola veka

Valjevo – Najveći valjevski komunalni objekti (gradska vodovodna mreže, vrelovod i kanalizacija), kao i problemi koji ih prate, nalaze se pod zemljom. Međutim, i takva „kamuflaža" često izađe na videlo kao što je to bilo pre tri dana kada je ponovo pukla jedna od glavnih vodovodnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << cevi. Pored 30 poplavljenih kuća u Partizanskoj ulici, ova havarija istovremeno je predočila javnosti da glavne cevi u gradskoj vodovodnoj mreži nisu menjane punih 50 godina, kao i to da je veći deo njih od azbesta, odnosno materijala koji nije na dobrom glasu.

Podsećanja radi, zbog dotrajalosti, glavna vodovodna cev, koja od Fabrike za preradu vode na Pećini vodi do gradske mreže, od 2007. godine imala je tri velike havarije. Oktobra 2007. bukvalno je eksplodirala u Karađorđevoj ulici, u širem delu centra grada, kada je iz asfalta izleteo vodoskok visok 10 metara i tom prilikom katapultirao parkirani automobil u kojem, na sreću, nije bilo nikog. Pre dve godine cev je pukla na svega 50 metara udaljenosti od prekjučerašnje havarije. Građanima iz Partizanske ulice iz JKP „Vodovod" dali su uveravanje da će im šteta biti nadoknađena čim komisija za njenu procenu završi svoj deo posla.

Inače, kako je izjavio Selimir Manojlović, direktor valjevskog „Vodovoda", jedino rešenje da se izbegnu ovakve neprijatnosti i problemi, među kojima je i gubitak vode u mreži čak i do 50 odsto, jeste detaljna rekonstrukcija dotrajale mreže. Direktor nije mogao a da u startu ne naglasi da sve to – mnogo košta.

– Do sada, kada smo ukazivali na ovaj problem, gradske vlasti su odgovarale da nemaju novca u budžetu. Sa druge strane, država daje pare za strateške projekte, kao što nam je prošle godine dala da sredimo Fabriku za preradu vode koja nije obnavljana 20 godina. Očekujemo da i u ovoj godini dobijemo pomoć za rekonstrukciju crpne stanice Gradac, jer bez nje već na leto ceo grad bi ostao bez vode. Međutim, kada tražimo novac za održavanje cevovoda, iz gradske vlasti nam kažu „krpite". Tako da ćemo i ove godine krpiti, jer nam je prioritet crpna stanica Gradac – kaže direktor Manojlović.

Uz zapažanje da se sve ovo događa dok se u gradu uz veliku pompu promovišu projekti za izgradnju zatvorenog bazena, nove hale sportova i za komercijalizaciju aerodroma u Divcima, pitali smo Manojlovića šta treba da ima prednost, na šta je bez dvoumljenja kazao – rekonstrukcija vodovodne mreže. Međutim, istovremeno smatra da odgovor treba da daju čelnici grada, odnosno ljudi zaduženi za njegov strateški razvoj. Do leta, po ovom pitanju mnogo šta biće jasnije, jer bio bi svojevrsni apsurd da građani Valjeva, u čijoj okolini se nalaze četiri fabrike za flaširanje vode, jedna od najvećih domaćih veštačkih akumulacija Rovni, dok u podzemlju leže ogromne količine izvanredne pijaće vode, istu toče iz uličnih cisterni ili po nju odlaze u Šabac.

Budimir Novović

[objavljeno: 05/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.