Izvor: B92, 27.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državni plan za zdravstvenu krizu

Beograd -- Regionalna kancelarija Unicefa u Beogradu organizuje simpozijum o vanrednim zdravstvenim situacijama.

Regionalna kancelarija Unicefa za centralnu i istočnu Evropu, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Srbije i zahvaljujući doprinosu Vlade Japana, započela je trodnevni simpozijum na visokom nivou o kriznoj komunikaciji i odnosima sa medijima za slučaj vanrednih zdravstvenih situacija, posebno se fokusirajući na pandemiju gripa.

Tokom naredna tri dana zvaničnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će diskutovati o prioritetnim principima komunikacije u slučaju vanredne zdravstvene krize i načinima kako da se izgradi poverenje i izbegne panika među građanstvom. U pitanju je državni plan pripravnosti.

Unicef je identične kampanje podizanja svesti o ovom problemu održao i u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Rumuniji i još nekim zemljama, uz velikodušnu finansijsku podršku Vlade Japana od 62 miliona dolara.

"Srbija je među prvim zemljama u Evropi imala plan priprema za slučaj eventualne pandemije", kaže Tomica Milosavljević, ministar zdravlja Srbije.

"Mi smo započeli sa hitnim kupovinama antivirusnog leka i imamo plan da taj procenat bude 1 odsto od populacije i to se sad upravo nabavlja", kaže on.

"To je manje nego neke druge zemlje, koje imaju 25 odsto populacije, neke 50 odsto, u proseku Evropa ima 10 odsto populacije, a mi nemamo toliko nego 1 odsto jer nemamo više novca", objašnjava ministar zdravlja.

Unicef se zalaže za pravovremeno i istinito iznošenje podataka, bez prikrivanja informacija. A svetski stručnjaci predviđaju da može doći do pandemije gripa, u kojoj bi život moglo da izgubi i više od 2 odsto svetske populacije.

"Brzina kojom se očekuje da se proširi to oboljenje je vrlo velika i još se vrše procene, neko misli da će to trajati tri-četiri meseca. U Srbiji ceo proces traje šest nedelja", navodi Predrag Kon iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

"Smrtnost može da bude različita, ali u katastrofama, prelazi 100.000. Predviđa se da prvo što će krahirati su telekomunikacije", navodi on, dodajući da bi se javili i problemi u snabdevanju, energetskom sistemu, zastoj rada komunalnih službi"

Lens Klark, koordinator UN-a u Srbiji, ukazao je i na sve ekonomske posledice u slučaju pojave pandemije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.