Izvor: Blic, 12.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država zakida na pšenici

Država zakida na pšenici

NOVI SAD - Iako su vladini predstavnici bombardovali javnost otkupnom cenom od osam dinara za prvu klasu pšenice i iako je ocenjeno da je ovogodišnji rod veoma kvalitetan, od toga će mali broj seljaka u Vojvodini imati vajdu, jer samo pet skladišta u 'srpskoj žitnici' ima mogućnost da pšenicu određuje po klasi. Vojvođanski seljaci se osećaju prevarenim posle saznanja da će svima koji ne uspeju da svoj rod ubace u tih pet skladišta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pšenica biti plaćena po ceni od sedam dinara za kilogram.

Milutin Sladojević, zemljoradnik iz Čuruga, koji je Republičkim robnim rezervama predao 20 tona pšenice, tvrdi za 'Blic' da cena od sedam dinara ne pokriva ni najosnovnije troškove i navodi da je prošle godine otkupna cena bila 7,5 dinara.Jedan od najvećih poljoprivrednih proizvođača u Bačkoj Branislav Pivnički, koji ima 180 jutara (preko 100 hektara) zemlje pod pšenicom, ujedno i predsednik SO Srbobran, rekao je za ' Blic' da otkup i kasni, te da će u ovom kraju početi tek naredne sedmice.

- Seljaci su poniženi načinom na koji se država ponaša prema njima. Ovako nije bilo ni u Brozovim vremenima i zaista je neprimereno da otkupna cena bude samo sedam dinara po kilogramu. U našoj opštini država će otkupiti svega sedam odsto od ukupno uskladištenih 1.186 vagona pšenice. Ovakvu situaciju koriste raznorazni nakupci koji paorima nude isplatu u kešu i to po ceni od 5,5 do šest dinara po kilogramu. Nažalost, ima i onih koji su prinuđeni da hlebno žito prodaju i po ovakvo mizernoj ceni - kaže Pivnički i, prenoseći raspoloženje zemljoradnika u ovom kraju, kaže 'da su pekli vola 5. oktobra 2000. godine, a sada će peći dva, samo da ovi odu s vlasti'.

S. Kostić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.