Izvor: B92, 27.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država zaboravila ratne invalide

Aleksandrovac -- I pored obećanja državnih čelnika da će pomoći ratnim vojnim invalidima, malo toga je urađeno.

Bišvi rezervista JNA, Zoran Milanović iz Aleksandrovca, koji je u ratu ostao bez vida, već 14 godina čeka da političari ispune dato obećanje da će mu pomoći da povbrati vid.

Kao pripadnik Požarevačke brigade Milanović je, krajem 1991. godine ratovao u Borovom selu i Vukovaru, da bi ga kao rezervistu te iste brigade poslali, krajem 1992 i početkom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 1993 godine, na bosanska ratišta.

Zoran Milanović 22. marta 1993. godine biva pogođen u levu slepočnicu i momentalno oslepljuje na oba oka.

Od tada počinje, kako sam kaže, njegova borba protiv pakla. Zoran nikada nije video svoju decu i suprugu i bilo mu je jako teško da se navikne na tu činjenicu.

"Čovece, mrak. Kako da se na to navikneš? Potrebno mi je bilo desetak godiona da se na to naviknem. Izuzetno volim svoje tri ćerke i volim svu decu i onu koju vidim na ulici. Eto vidiš, kažem vidim kao da to mogu", priča Milanović.

Sreća u nesreći, kada je reč o Zoranovoj muci je mogućnost povratak njegovog vida. U Portugalu se vrše operacije oka, koje bi Zoranu omogućile da povrati vid na desnom oku, koje je manje oštećeno od levog, čime bi, posle mnogo godina ugledao svetlost dana.

Operacija košta nešto više od 100 000 evra. Činjenicu da mu se može povrati vid, kako tvrdi Zoran, već više od deset godina vešto koriste srpski političari.

Naime, od Vojislava Šešelja, Tomislava Nikolića, pa sve do Vojislava Koštunice i Borisa Tadića, svi su mu obećavali da će obezbediti novac za tu operaciju.

Posle izbora, svi oni su ta obećanja zaboravili, ostavivši Zorana samog u njegovom mraku.

"Drzava nista nij euradli da bar malo pomogne nama invailidima. Džaba njihova obećanja, Kostunica mi je obecavao Tadic mi je pisao i zvao me i reko da ce naci novac, ali od svega toga nikakva vajda", kaže Milanović.

Kolika je nemarnost države prema Zoranu, pokazuje i to što niko iz nadležnih ministarstava nije želelo da obezbedi 350 evra za kompjuterski program "anrider" koji omogućava slepim osobama da koriste računar.

Zbog toga je Zoran, kako sam kaže, u 21. veku onemogućen da bar preko kompjutera, pokuša da zaradi novac za svoju operaciju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.