Država se seli iz Beograda

Izvor: Politika, 23.Maj.2010, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država se seli iz Beograda

Ne­boj­ša Ći­rić, dr­žav­ni se­kre­tar u Mi­ni­star­stvu eko­no­mi­je i re­gi­o­nal­nog raz­vo­ja, ka­že da je cilj pro­gra­ma ad­mi­ni­stra­tiv­no oži­vlja­va­nje re­gi­o­nal­nih cen­ta­ra

Dr­ža­va se se­li iz pre­sto­ni­ce. Za po­če­tak se­di­šte Fon­da za raz­voj bi­će pre­me­šte­no u Niš, a Na­ci­o­nal­ne agen­ci­je za re­gi­o­nal­ni raz­voj u Za­je­čar. To je deo pro­gra­ma za oži­vlja­va­nje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ve­li­kih in­du­strij­skih cen­ta­ra i, ka­ko to zva­nič­ni­ci ka­žu, pro­ce­sa de­kon­cen­tra­ci­je i iz­me­šta­nja in­sti­tu­ci­ja u Re­pu­bli­ci Sr­bi­ji ko­je je na pred­log Mi­ni­star­stva eko­no­mi­je pro­šle sed­mi­ce usvo­ji­la Vla­da Sr­bi­je.

Dr­ža­va je na­me­ri­la i da se­di­šte Na­ci­o­nal­ne slu­žbe za za­po­šlja­va­nje pre­se­li u Kra­gu­je­vac, Agen­ci­je za osi­gu­ra­nje i fi­nan­si­ra­nje iz­vo­za u Uži­ce, a Mi­ni­star­stvo po­ljo­pri­vre­de već je Upra­vu za agrar­na pla­ća­nja pre­se­li­lo u Ša­bac.

U Mi­ni­star­stvu eko­no­mi­je ka­žu da na­ja­vlje­na pre­se­lje­nja u Kra­gu­je­vac i Uži­ce ni­su deo nji­ho­vog pro­gra­ma ko­ji je u ve­zi s pro­gra­mom oži­vlja­va­nja ve­li­kih in­du­strij­skih cen­ta­ra.

Ne­boj­ša Ći­rić, dr­žav­ni se­kre­tar u Mi­ni­star­stvu eko­no­mi­je i re­gi­o­nal­nog raz­vo­ja ka­že da je cilj pro­gra­ma ad­mi­ni­stra­tiv­no oži­vlja­va­nje re­gi­o­nal­nih cen­ta­ra, sma­nji­va­nje re­gi­o­nal­nih raz­li­ka, otva­ra­nje no­vih rad­nih me­sta i po­kre­ta­nje pro­iz­vod­nje kroz upo­šlja­va­nje po­sto­je­ćih pro­iz­vod­nih po­go­na i iz­grad­nju no­vih ka­pa­ci­te­ta.

Na­ja­vlje­no pre­se­le­nje dr­žav­nih in­sti­tu­ci­ja na­met­nu­lo je i pi­ta­nje ko­li­ko će to dr­ža­vu da ko­šta i šta će bi­ti s za­po­sle­ni­ma. Da li će pu­to­va­ti ta­mo sva­ki dan ili će se se­li­ti? Pri­me­ra ra­di, u Upra­vi za agrar­na pla­ća­nja, ko­ja već ra­di u Šap­cu, ka­ko su svo­je­vre­me­no sa­op­šti­li iz Mi­ni­star­stva po­ljo­pri­vre­de, bi­la su ukup­no 52 za­po­sle­na, od če­ga go­to­vo 30 pu­tu­je iz Be­o­gra­da.

– To su lju­di ko­ji su i ra­ni­je ra­di­li na ob­ra­da­ma zah­te­va za sub­ven­ci­je, ali u okvi­ru ta­da­šnjeg Sek­to­ra za agrar­nu ope­ra­ti­vu. Osni­va­njem Upra­ve u Šap­cu, taj sek­tor je uki­nut i lju­di­ma je po­nu­đe­no da pre­đu da ra­de u Ša­bac, jer je kao je­dan od pri­o­ri­te­ta u pro­ce­su re­or­ga­ni­zo­va­nja bio neo­me­tan rad na ob­ra­di zah­te­va i is­pla­ti sub­ven­ci­ja – ka­žu u Mi­ni­star­stvu po­ljo­pri­vre­de.

Dr­žav­ni se­kre­tar u Mi­ni­star­stvu eko­no­mi­je Ći­rić ka­že da dr­ža­va, zbog po­me­nu­tog pre­se­lje­nja, ne­će ima­ti do­dat­nih tro­ško­va i da će se in­sti­tu­ci­je uklo­pi­ti u svo­je po­sto­je­će bu­dže­te.

– Dr­žav­ne in­sti­tu­ci­je u tim me­sti­ma bi­će u objek­ti­ma ko­ji su već u vla­sni­štvu dr­ža­ve ili lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve. I Za­je­čar i Niš su re­kli da će oni da­ti pro­stor i, osim adap­ta­ci­ja, ne oče­ku­jem dru­ge tro­ško­ve. Ne ra­di se tu o ve­li­kom pro­sto­ru. Sem ad­mi­ni­stra­tiv­nog oži­vlja­va­nja tih cen­ta­ra i pri­vre­da će od to­ga ima­ti ko­ri­sti. Ako ste ima­li fir­mu u Ni­šu ili Pi­ro­tu, da bi­ste pod­ne­li zah­tev za kre­dit, da bi­ste se upo­zna­li sa svim uslo­vi­ma, do sa­da ste mo­ra­li da ide­te u Be­o­grad, a sa­da in­for­ma­ci­je mo­že­te do­bi­ti u svom re­gi­o­nu. Sve su to ušte­de – sma­tra Ći­rić.

Što se ti­če za­po­sle­nih u tim in­sti­tu­ci­ja­ma dr­žav­ni se­kre­tar Mi­ni­star­stva eko­no­mi­je ka­že da će, na pri­mer, fi­li­ja­la Fon­da za raz­voj osta­ti u Be­o­gra­du i tu će, na­rav­no, osta­ti i ne­ki po­sto­je­ći za­po­sle­ni.

– Deo me­nadž­men­ta će mo­ra­ti da bu­de u Ni­šu. Na za­po­sle­ni­ma je da li će vi­ken­dom od­la­zi­ti u Be­o­grad, ku­ći. Uosta­lom, ni sa­da svi lju­di ko­ji ra­de u Be­o­gra­du ni­su iz Be­o­gra­da. U dr­žav­nim in­sti­tu­ci­ja­ma ima za­po­sle­nih i iz ne­kih dru­gih gra­do­va ko­ji su do­šli tu da ra­de. Sa­da ima­ju mo­guć­no­sti da idu u Niš u ko­me su tro­ško­vi ži­vo­ta ni­ži, za istu pla­tu, pa za­što da ne. Mo­žda će se i pre­se­li­ti do­le. Sem to­ga, u tim me­sti­ma ima lju­di ko­ji su kva­li­fi­ko­va­ni i ko­ji­ma tre­ba po­sao – ka­že Ći­rić.

Jo­va­na Ra­bre­no­vić

[objavljeno: 24/05/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.