Izvor: B92, 14.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Država podstiče mlade talente"

Beograd, Subotica -- Koštunica kaže da je Fond za mlade talente u proteklom periodu opravdao svoje postojanje.

U Vladi Srbije danas je održana sednica Fonda za mlade talente, kojom je predsedavao predsednik vlade Vojislav Koštunica, koji je istakao da je veoma važno da država podstiče najdarovitije učenike i studente, saopštila je vladina Kancelarije za saradnju s medijima. Koštunica je, inače, i predsednik fonda.

Na sednici je doneta odluka o dodeli stipendija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u iznosu od po 830.000 dinara za studente koji su primljeni na master ili doktorske studije na Univerzitet u Notingemu u Velikoj Britaniji, a podneli su zahtev i ispunjavaju propisane uslove fonda.

Konkurs za stipendije fonda za osvojene diplome na takmičenjima u ovoj godini biće objavljen početkom 2008. godine, odlučeno je na sednici.

U najskorije vreme biće održana naredna sednica fonda na kojoj će biti dogovoreni kriterijumi za stipendiranje mladih talenata, kao i način raspodele preostalih sredstava tog fonda u ovoj godini, navedeno je u saopštenju.

Nepostojanje zakona o mladima otežava izradu strategije

Izradu nacionalne strategije za mlade otežava nedostatak zakona o mladima, ocenjeno je danas na tribini "Uloga lokalne zajednice u izradi Nacionalne strategije za mlade" u Subotici.

"Srbija nema zakon o mladima što delimično otežava izradu nacionalne strategije i eventualno otvaranje agencije za mlade, koja bi koordinirala raspodelu sredstava za sektor omladinskih nevladinih organizacija", rekla je na tribini državna sekretarka Ministarstva omladine i sporta Vesna Piperski-Tucakov.

Ona je rekla da je Ministarstvo do sada realizovalo konkurs za partnere iz nevladinog sektora u izradi nacionalne strategije za mlade, dok je drugi konkurs, koji traje do 25. septembra, namenjen finasiranju i sufinansiranju projekata udruženja građana u oblasti omladinske politike.

Iako u Vojvodini postoji Akcioni plan za mlade, na konkurse republičkog ministarstva omladine i sporta se do sada prijavio vrlo mali broj projekata sa područja Subotice, Sombora i Bačke Topole i nijedan se ne izdvaja idejom i kvalitetom, istakla je ona.

Kako je navela, u izradi nacionalne strategije za mlade učestvuje desetak grupa stručnjaka različitog profila koji će odrediti i prioritete strategije, a do sada je izdvojeno 150 miliona dinara za izradu strategije i pomoć NVO.

Prema rečima Piperski-Tucakov, posebna pažnja će se posvetiti marginalizovanim grupama poput mladih sa sela, a strategija će verovatno biti podeljena po uzrasnim kategorijama. Razmatra se i licenciranje neformalnog obrazovanja.

Kako je na tribini rečeno, u kategoriju mladih danas se svrstavaju oni od 15 do 25 godina, a u Srbiji je svega jedan procenat mladih angažovan u radu nevladinih organizacija.

Tribinu je organizovalo Ministarstvo omladine i sporta u saradnji sa subotičkim Centrom za omladinski rad.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.