Izvor: B92, 27.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država će dati novac fakultetima

Beograd -- Fakulteti ne bi trebalo da povećaju školarine jer će im država nadoknaditi eventualni nedostatak novca, kažu u Ministarstvu.

Beti je u Ministarstvu prosvete rečeno da bi predstavnici Univerziteta trebalo uskoro da potpišu sa Vladom Srbije "ugovore o finansiranju" kojima se država obavezuje da izdvaja novac za te institucije. Ugovor o finansiranju je "sigurnost i potvrda" da će fakulteti dobiti novac od države i, kao i svaki sličan dokument, obavezujući je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za obe strane koje ga potpišu, dodaju u Ministarstvu.

Ministarstvo prosvete i sporta danas je u saopštenju pozvalo dekane fakulteta da uvaže preporuku i dogovor svih rektora i ministra prosvete da se ove školske godine ne povećavaju školarine.

U saopštenju se navodi da rektori ne treba da podnose ostavke ukoliko ovu preporuku neki od fakulteta ne budu poštovali, jer država "raspolaže mehanizmima da zaštiti socijalni status studenata i profesora".

Kako se u saopštenju dodaje, jedan od tih mehanizama je ugovor o finansiranju visokog obrazovanja, koji bi ovih dana Vlada Srbije trebalo da potpiše sa univerzitetima.

"Ministarstvo prosvete i sporta potpuno podržava rektore i traži od njih da nastave aktivnosti na poboljšanju uslova studiranja", dodaje se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.