Država: Rat špekulantima

Izvor: Press, 05.Sep.2010, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država: Rat špekulantima

Dogovoreno je da se po svaku cenu spreči pokušaj izazivanja veštačkih nestašica i neopravdanih poskupljenja životnih namirnica na tržištu! Danas razgovor ministra trgovine sa proizvođačima ulja
Država je objavila rat špekulantima i rešena je da po svaku cenu spreči pokušaj veštačkih nestašica i poskupljenja životnih namirnica na srpskom tržištu! Ministar trgovine Slobodan Milosavljević kaže da će Vlada preduzeti sve kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << bi sprečila manipulacije i obezbedila redovno snabdevanje građana, i to po prihvatljivim cenama!
- Republička tržišna inspekcija već nekoliko dana na terenu proverava stanje zaliha osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, i kod proizvođača i kod trgovaca, a nalazi inspekcije biće poznati najkasnije u utorak - istakao je Milosavljević.
Podnose izveštaj Tadiću
Prema njegovim rečima, te kontrole imaju cilj da se utvrdi da li ima zloupotreba na tržištu, da li neko pokušava špekulacijama da se izbori za veću cenu i da li neko ucenjuje potrošače i državu!
- Čim dobijemo zbirne rezultate svih kontrola koje su urađene o tome ćemo izvestiti premijera, kolege iz Vlade, a potom i javnost - naglasio je Milosavljević.
Ministar trgovine danas će razgovarati sa proizvođačima ulja i preneti im upozorenje da država neće dozvoliti da dođe do poskupljenja. Kako je rekao u izjavi za Press, Vlada će, ako dogovor sa proizvođačima propadne, odmah u promet pustiti ulje iz robnih rezervi po starim cenama.
- Ako ni to ne bude dovoljno, uvozićemo ulje čija će cena takođe biti na nivou sadašnje. U zavisnosti od ishoda razgovora sa proizvođačima znaće se da li će biti neophodna naša intervencija i kakva - istakao je juče Milosavljević.
Uljari su, da podsetimo, prethodnih dana najavili da će cenu litra ulja sa 110 podići na čak 145 dinara. Građani su, uplašeni najavljenim poskupljenjem, počeli da prave zalihe, pa u mnogim trgovinama ulja nedostaje u rafovima.
Da li je reakcija zakasnela?
Oglasio se i premijer Mirko Cvetković, koji je naredio hitnu akciju nadležnim ministarstvima i inspekcijskim službama na sprečavanju pokušaja stvaranja veštačkih nestašica životnih namirnica na tržištu.
- Vlada Srbije će iskoristiti sve mehanizme da interveniše i obezbedi redovno i kvalitetno snabdevanje građana osnovnim životnim namirnicama - poručio je premijer Cvetković.
U kabinetu predsednika Srbije Borisa Tadića kažu da su premijer i predsednik u stalnoj komunikaciji po tom pitanju.
- Premijer ć redovno obaveštava predsednika Tadića o snabdevenosti tržišta i merama i nalazima inspekcije - rečeno je u kabinetu.
Ekonomista Vladana Hamović iz Instituta za ekonomiku poljoprivrede kaže za Press da je država morala ranije da misli o tome kako može doći do situacije kao što je ova s uljem.
- Bolje bi bilo da je država o svemu tome mislila ranije, pogotovo kada je reč o osnovnim prehrambenim proizvodima. Taj problem dispariteta cena inputa i autputa u poljoprivredi postoji već dugo i to nije ništa novo. Upravo zbog toga je trebalo reagovati na vreme kroz određene stimulacije i subvencije za poljoprivredu. Intervencija iz robnih rezervi, koje su namenjene samo urgentnim situacijama, kao ni uvoz, pri ovako nepovoljnom kursu, nisu baš najsrećnije rešenje - smatra Vladana Hamović.

Profesor sa Poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić kaže za Press da pozdravlja odluku države da interveniše kako bi sprečila poskupljenje ulja, ali samo pod uslovom da je promena cene posledica pokušaja monopolizacije na tržištu.
Ševarlić objašnjava da bi u skladištima robnih rezervi trebalo da ima dovoljno strateških namirnica - ulja, soli, šećera, brašna, praška, ali i energenata.
- Robne rezerve imaju dve funkcije. Jedna je da ukoliko cena nekog proizvoda na tržištu padne ispod realne reaguju interventnim otkupom određene količine, da bi se stabilizovale cene. Druga funkcija im je da kada određeni proizvođači podignu cene iznad određenog nivoa kako bi povećali svoju zaradu iznad normalne, država interveniše puštanjem iz robnih rezervi određene količine tog proizvoda kako bi povećala ponudu, izjednačila je s tražnjom i sprečila nerealan rast cena koji ugrožava standard građana. Ali država može da reaguje i uvozom ulja, od onog ko na tržištu ponudi najbolju cenu - ističe Ševarlić.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.