Druženje na Đerdapu

Izvor: Blic, 26.Jul.2009, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Druženje na Đerdapu

Etnosabor, etnodvorište, golubački kotlić, sportska smotra, dečje čarolije i brojni sadržaji u oblasti edukacije, sa više od hiljadu učesnika i višestruko više gostiju, Golubac su ovog vikenda od đerdapske varošice pretvorili u jedno od najposećenijih mesta u Srbiji.



Od petka, kada je manifestacija otvorena, u Golupcu se događaji smenjuju neverovatnom brzinom.

Došli smo da vidimo i budemo viđeni, da s drugim učesnicima razmenimo iskustva, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a neku dobru ideju možda i pozajmimo – kaže Vasilije Novaković iz Niša, priznajući da su njemu posebno interesantne teme vezane za razvoj preduzetništva, ali i ruralnog turizma.

Po meri najvećeg dela posetilaca je ipak bio etnosabor sa oko 700 učesnika, članova 20 folklornih ansambala, uglavnom iz Braničevskog okruga.

– Druženje je ovde iznad nadigravanja i natpevavanja, a izuzetno nam je važno da publika u tome uživa - kaže Željko Pajić, član šabačkog KUD-a „Čivije".

U etnodvorištu 15 učesnika iz raznih gradova Srbije predstavilo je svoje rukotvorine, od keramike i suvenira do delova narodnih nošnji, tradicionalnih jela i slatkiša, a posebnu pažnju prisutnih privlačio je izbor „Etnodevojke 2009". Plasman za finale izborilo je devet devojaka, koje su pored ostalog morale da pokažu i poznavanje starih zanata i veština, pa su tako juče štrikale i vezle goblene, mutile jaja žicom, igrale stare narodne igre.

Jedrilice su juče plovile Dunavom, igrala se odbojka na pesku, skijalo se na vodi, održan je golubački višeboj, takmičenje u pecanju ribe na plovak.

Mališani su imali dečje čarolije, karneval, uživali u predstavljanju klovna Arse s Marsa i tako redom.

Svojevrsno finale ova manifestacija imala je i kroz 44. golubački kotlić, takmičenje u pripremanju riblje čorbe, gde se od prijavljenih 55 iz cele Srbije za sinoćno takmičenje plasirao 21 majstor od kuhinje.

Iz večeri u veče na otvorenom, na obali Dunava organizovani su i koncerti, koji će večeras završnicu imati u nastupu Yu grupe.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.