Izvor: Glas javnosti, 12.Jan.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Društvo - ukratko...

Rode sve ređe dolaze

PIROT - Od početka godine u porodilištu pirotske bolnice rođeno je 14 beba, ali se u toj opštini i dalje beleži pad nataliteta, prenosi Beta.

Specijalista ginekologije i akušerstva u pirotskoj bolnici Miroslav Milev kazao je agenciji Beta da je poslednjih godina natalitet u padu ne samo u toj opštini već u celom Pirotskom okrugu.

- U 2007. godini bilo je 662 porođaja, dok je prošle godine bilo 594 porođaja iz kojih su rođene 604 bebe >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << - rekao je Milev.

- Prošle godine na ovom Odeljenju bilo je 240 prekida trudnoće, a prekida trudnoće je bilo i u privatnim ordinacijama - rekao je on.

U cilju povećanja nataliteta opština Pirot već treću godinu iz opštinskog budžeta finansira Program podrške vantelesnoj oplodnji.

Uz finansijsku podršku iz budžeta opštine Pirot do sada je pomognuta vantelesna oplodnja za 27 parova sa po 80.000 dinara.

Manje radnika-  lakša prodaja

KRUŠEVAC - Iz hemijske industrije „Župa“ iz Kruševca bi tokom ove godine, kroz socijalni program, moglo da ode oko 200 radnika, kazao je generalni direktor tog preduzeća Miroljub Milojević, a prenosi Beta.

On je agenciji Beta rekao da bi nakon toga u „Župi“ ostalo oko 360 zaposlenih, čime bi preduzeće bilo atraktivnije za potencijalnog kupca.

- Kroz socijalni program koji bi finansirala država iz „Župe“ bi tokom 2009. godine moglo da ode oko 200 radnika, koji bi dobili po deset bruto plata u iznosu republičkog proseka - kazao je Milojević.

Većina od 560 radnika kruševačke Župe biće do 19. januara na plaćenom odsustvu, jer preduzeće već 15 dana nema struju, odnosno ograničena mu je potrošnja, zbog duga od oko 18 miliona dinara.

- Trenutno radi oko 100 radnika. Reč je o službama obezbeđenja, održavanja i deo zaposlenih koji rade na utakanju hlora, što je jedini deo proizvodnje koji trenutno radi - rekao je Milojević.

Većina protiv pušenja

BEOGRAD - Većina građana Srbije smatra da bi trebalo zabraniti pušenje na svim javnim mestima, pokazala je ovonedeljna anketa na Tanjugovom sajtu. Od ukupno 758 anketiranih, na pitanje „Da li ste za zabranu pušenja na svim javnim mestima“, potvrdno je odgovorilo njih 392 (51,72 odsto). Onih koji nisu za zabranu pušenja ima neznatno manje - 48,28 odsto, odnosno 366 anketiranih koji su na postavljeno pitanje odgovorili odrično.

Probni popis stanovništva

BEOGRAD - Republički zavod za statistiku sprovešće probni popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji u periodu od prvog do 15. aprila ove godine, na reprezentativnom uzorku od 250 popisnih krugova, čime će biti obuhvaćeno približno 25.000 domaćinstava i oko 75.000 lica, prenosi Tanjug.

Kako ističu u Zavodu, cilj popisa je da se kroz simulaciju svih popisnih aktivnosti provere pripremljena metodološka i organizaciona rešenja, kako bi pravovremeno bili otklonjeni svi eventualni nedostaci .

„Ist point“ investira

BEOGRAD - Predsednik kompanije „Ist Point“ Zoran Drakulić najavio da će ta kompanija u 2009. godini u poslovanje investirati 110 miliona evra. Od toga, 60 miliona evra biće investirano u Srbiju, od čega 30 miliona evra samo u pekarstvo, prenosi Beta.

Deo sredstava namenjen je za gradnju nove pekare na Pančevačkom putu, a oko 10 miliona evra biće uloženo u lanac malih prodavnica hleba i kafića „Point kafe“.

Najhumaniji u Srbiji

BAČKA PALANKA - U prošloj godini oko pet i po odsto odsto građana Bačke Palanke dalo je krv i tako je ona ponovo proglašena za najhumaniju sredinu u dobrovoljnom davalaštvu krvi u Srbiji u odnosu na broj stanovnika, prenosi Tanjug.

- Plaketa humanosti, koja je i pretprošle godine pripala Bačkoj Palanci, pokazala je da ova sredina sa razlogom nosi epitet najhumanije sredine u Srbiji - rekao je Branislav Šobot, sekretar Crvenog krsta u ovom gradu.

Manje setvenih površina

SREMSKA MITROVICA - U toku proleća u Sremu će ratarskim i industrijskim kulturama, povrćem i krmnim biljem biti zasejano oko 165.000 hektara, desetak hiljada manje nego lane, rečeno je Tanjugu u Udruženju za agrar Regionalne privredne komore.

Ovo smanjenje posledica je, kako je objašnjeno, činjenice da su jesenas veće površine zasejane pšenicom.

Hoće da nam uvedu sankcije

PRIŠTINA - Kosovski biznismeni traže od vlade Kosova da potpuno blokira ulazak robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine i da se pronađe alternativa, piše prištinski dnevnik Ekspres. Predstavnici zajednice preduzetnika smatraju da Kosovo mora da odluči kako će odgovoriti na ponašanje Srbije i BiH koje ne priznaju zvanične dokumente „republike Kosovo“, prenosi Tanjug.

Predstavnik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliu je rekao da je bilo kontakata sa predstavnicima privrednih komora Albanije, Makedonije i Turske kako bi se našli alternativna rešenja. Predstavnike preduzetnika ne zadovoljava najava kosovskog ministra trgovine i industrije LJutfija Žarkua da se proizvodi iz Srbije i BiH dodatno oporezuju sa 10 odsto.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.