Izvor: Glas javnosti, 18.Dec.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Društvo – ukratko...

Akreditacije do kraja godine

BEOGRAD - Predsednik Akreditacione komisije Slobodan Arsenijević izjavio je juče da bi do kraja godine trebalo da se završi treći krug akreditacije fakulteta i univerziteta u Srbiji. Arsenijević je agenciji Beta rekao da u trećem krugu učestvuje 49 fakulteta i oko 500 studijskih programa. Bitan kriterijum koji fakulteti treba da zadovolje je i broj nastavnika od kojih 70 odsto mora biti u stalnom radnom odnosu.

Evro ispod 86 dinara
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />
BEOGRAD - Dinar je juče ojačao prema evru za 0,14 odsto i zvanični srednji kurs je bio 85,9688 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS). Za kupovinu evra bilo je potrebno 12 para manje nego u prekjuče kada je kurs bio 86,0922 dinara. NBS je od 5. do 9. decembra kupila 13,4 miliona evra da bi sprečila naglo jačanje dinara, a tokom oktobra, novembra i prva tri dana decembra je prodala ukupno 806 miliona evra da bi doprinela stabilizaciji srpske valute i povećala likvidnost tržišta.

NOPS traži ograničavanje marži

BEOGRAD - Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) pozvala je juče Ministarstvo trgovine i usluga da ograniči marže na osnovne životne namirnice.

Kako se ističe u saopštenju, to udruženje smatra da je nužno uvođenje te mere kako bi se zaštitili potrošači.

„Pevec“ otvara market u Beogradu

BEOGRAD - Hrvatski trgovinski lanac „Pevec“ otvoriće danas prvi prodajni objekat u Srbiji, u koji je uloženo 40 miliona evra. Kako je saopšteno, prodajni centar u Beogradu, na Pančevačkom putu, prostire se na 40.000 kvadratnih metara i u ponudi će imati 100.000 artikala. Otvaranju prodajnog centra prisustvovaće ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević i predsednik kompanije „Pevec“ Zdravko Pevec.

Vetar zaustavio plovidbu na rekama

BEOGRAD - Zbog vetra koji duva brzinom većom od 15 metara u sekundi plovidba rekama obustavljena je do daljnjeg. U Lučkoj kapetaniji „Beograd“ agenciji Beta juče je rečeno da je plovidba obustavljena pre dva dana, jer vetar duva brzinom većom od 15 metara u sekundi sa povremenim jakim udarima.

Prebukirano prihvatilište

BEOGRAD - I ove godine prebukirani su kapaciteti Prihvatilišta za odrasle i trenutno se tamo nalazi 122 korisnika, na 104 ležaja. Zamenik direktora ove ustanove Prvoslav Nikolić rekao je Beti da se nada da će iduće godine kapacitet biti dva puta povećan. Prema njegovim rečima, Prihvatilište u Kumodraškoj koje se prostire na 940 kvadratnih metara, dobilo je saglasnost gradskog Sekretarijata za urbanizam i građevinarstvo da se proširi na 3.300 metara kvadratnih. (Beta)

Slovenci predlažu grupne pasoše

LJUBLJANA - Ministarstvo privrede Slovenije preporučuje turistima iz Srbije, koji preko praznika žele organizovano da posete Sloveniju da to učine sa grupnim pasošima. Grupni pasoši, koji se u Srbiji uređuju u jedinici uprave odnosno u opštini, bitno bi smanjilo broj viza, koje izdaje slovenačka ambasada u Beogradu. (Beta)

Moralno posrnuli

BEOGRAD - Sindikat lekara i farmaceuta Srbije (SLFS) reagovao je povodom saopštenja koje je prenela agencija Tanjug, naš list objavio, a navodno ga je saopštio SFLS. Naime, u SLFS tvrde da je u pitanju lažno saopštenje.

- Sam čin oglašavanja grupe lekara koji se lažno predstavljaju kao Sindikat lekara i farmaceuta Srbije sadržajem i vremenom pojavljivanja govori dovoljno kako o njima, tako i o njihovim motivima - navodi u saopštenju predsednik Gradske organizacije Beograda SFLS dr Dragan Cvetić.

U saopštenju se dalje navodi da je Sindikat lekara zauzeo jasne stavove i preduzeo određene aktivnosti u vezi sa dopunskim radom u zdravstvu, a na osnovu odluke Glavnog odbora iz septembra 2008g.

- Sve naše aktivnosti su koordinisane sa Lekarskom komorom Srbije (LKS) i Srpskom lekarskim društvom (SLD), što je potvrđeno i na Skupštinama LKS i SLFS, koje su održane 5.12.2008. - navodi se u saopštenju i dodaje:

- Upravo zbog toga pojava navedenog teksta predstavlja jasan pokušaj unošenja zabune kako među lekarima, tako i u javnosti. Nažalost, pored zakonske odgovornosti za zloupotrebu i lažno predstavljanje, ovo predstavlja i moralno posrnuće grupe lekara koji na ovaj način nanose štetu svojoj profesiji, a kome koriste, to je valjda vidljivo.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.