Izvor: Glas javnosti, 12.Dec.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Društvo – ukratko...

U Srbiji 1,98 miliona turista

BEOGRAD - U Srbiji je u prvih 10 meseci ove godine boravilo 1,98 miliona turista, što je za jedan odsto manje nego u istom periodu prošle godine, objavila je juče Turistička organizacija Srbije (TOS). Kako se navodi, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, od toga je 28 odsto, odnosno 555.812 stranih turista, čija je poseta sedam odsto manja nego prošle godine. (Beta)

Pola veka od smrti Jovanovića

BEOGRAD >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << - Sutra se navršava 50 godina od smrti Slobodana Jovanovića, najznačajnijeg srpskog pravnog pisca i teoretičara države u 20. veku, jednog od vodećih srpskih intelektualaca, istoričara, političara i predratnog profesora Pravnog fakulteta u Beogradu.

Pomoć za mala i srednja preduzeća

BEOGRAD - Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništvo (MSPP) potpisala je juče ugovore sa 150 preduzeća o dodeli 37 miliona dinara bespovratne finansijske pomoći u okviru Programa podrške unapređenju poslovanja u MSP.

- Novac je obezbeđen iz sredstava Agencije u saradnji sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja - rekao je direktor agencije Goran Džafić.

“Izbrisana lica” će dobiti dokumente

BEOGRAD - Državni sekretar za dijasporu Miodrag Jakšić ocenio je juče kao veoma optimističku izjavu predsednika Komisije parlamenta Slovenije za inostrane poslove Iva Vajgla da će “izbrisana lica” dobiti dokumente i biti obeštećena.

“Izbrisani” su osobe koje su imale prijavljen stalni boravak u Sloveniji, a državljanstvo neke druge republike bivše SFRJ, a nakon što je istekao rok do kada su imali pravo da se prijave za slovenačko državljanstvo, a oni to nisu učinili - oduzeta su im sva prava, pojašnjava se u saopštenju Ministarstva za dijasporu.

- Ustavni sud Slovenije je 2000. godine presudio da je to učinjeno neustavno i da im prava treba vratiti što do danas nije potpuno ostvareno. Reč je o oko 30.000 ljudi, mahom Srba, koji su februara 1992. izbrisani iz državnih registara, čime su na nezakonit način formalno prestali da postoje - rekao je Miodrag Jakšić koji dodaje da su poslednjih godina uz saradnju sa našom dijasporom u Sloveniji imali niz aktivnosti i inicijativa prema slovenačkoj državi, ali i prema evropskim pravosudnim organima u pravcu rešavanja ovog problema, a čime će se ubrzati i poboljšati saradnja Srbije i Slovenije i u svim drugim oblastima.

M.Č.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.