Izvor: Glas javnosti, 30.Maj.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Društvo - ukratko...

Studenti najavljuju protest

BEOGRAD - Predsednik studentskog udruženja „Nezavisni studenti Beogradskog univerziteta“ Đorđo Žujović najavio je juče da će članovi tog udruženja u ponedeljak, 2. juna, protestovati ispred Pravnog fakulteta zbog poskupljenja školarine na fakultetima.

- Prvi zahtev je smanjenje školarine za 30 odsto na svim fakultetima Beogradskog univerziteta. Drugi zahtev je... da se studentima govori gde ide njihov novac. Treći zahtev je da državne >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i univerzitetske vlasti krenu sa realizacijom plana za smanjenje korupcije i seksualnog uznemiravanja na fakultetima - prenela je Beta izjavu Žujovića.

On je dodao da protest Nezavisnog udruženju studenata Pravnog i Fakulteta političkih nauka nema političku pozadinu i da predstavnici tog udruženja nisu razgovarali sa predstavnicima Studentskog parlamenta jer je taj parlament, kako je ocenio, „stranačka organizacija“.

Ističe rok za prijavu M4

BEOGRAD - Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje podseća da do kraja maja ističe rok za prijavu podataka o stažu i zaradama zaposlenih za 2007. godinu (obrazac M4).

- Do sada je u filijalu Fonda PIO u Nemanjinoj ulici stiglo ukupno 301.460 prijava M4 za radnike iz 8.688 firmi. Pored toga, predato je između 1.600 i 1.700 prijava za osnivače koji rade u svojim firmama - rekla je za Glas Vesna Vićentijević, zamenik direktora Sektora za odnose s javnošću PIO fonda.

Za nepodnošenje podataka u predviđenom roku predviđene su novčane kazne od 10.000 do 800.000 dinara za poslodavce, a od 2.500 do 50.000 za odgovorno lice.  

O.T.

„Pošta Srbije“ uvela novi poslovni softver

 BEOGRAD - Javno preduzeće „Pošta Srbije“ je prva pošta na Balkanu i 29. na svetu, koja je primenila SAP ERP softver, jedan od najmodernijih poslovnih softvera na svetu, izjavili su danas predstavnici tog preduzeća.

Generalni direktor „Pošte“ Goran Ćirić izjavio je na konferenciji za novinare u Međunarodnom pres centru Tanjuga da je uvođenje novih softvera „odličan alat“ da se podigne nivo poslovanja „Pošte“, smanje troškovi, poboljša kvalitet usluga i efikasnost naplate potraživanja.

Primena SAP ERP sistema koštala je 820.000 evra, a u tu cenu nije uključena kupovina licence, obuka, održavanje sistema i nabavka hardvera. Za rad u SAP ERP sistemu obučeni su projektni timovi „Pošte“ posle čega su oni sproveli internu obuku 600 zaposlenih svih obrazovnih struktura, koja je trajala šest meseci.

Pokazna vežba „Diplomac 2008“   

 BEOGRAD - Pokazna vežba studenata završnih godina Vojne akademije „Diplomac 2008“ biće održana sutra na poligonu Pasuljanske livade, a vežbi će prisustvovati najviši državni i vojni zvaničnici Republike Srbije i strani vojni izaslanici akreditovani u Beogradu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- Cilj vežbe „Diplomac 2008“, u kojoj učestvuju studenti svih smerova Vojne akademije, uz podršku centara za obuku i jedinica Vojske Srbije, kao i pripadnika Vojnomedicinske akademije, jeste prikaz njihove osposobljenosti i obučenosti u obavljanju namenskih zadataka na početnim starešinskim dužnostima, koje ih uskoro očekuju - navodi se u saopštenju.  

A. I.

Cisterna sa sodom iskočila iz šina

 ŠABAC - Cisterna koja je prevozila natrijum hidroksid iz Rumunije iskočila je u utorak uveče iz šina i prevrnula se na delu pruge između Šapca i Loznice, ali se tečnost nije izlila.

Kompozicija sa 27 cisterni kretala se iz Rumunije ka Bosni i Hercegovini, a incident se desio u mačvanskom selu Petlovači.

Nakon što se prva cisterna prevrnula na bok, iz šina je iskočilo još deset vagona, ali, kako su istakli meštani i inspekcija koji su bili na licu mesta, otrovna tečnost nije iscurila iz vagona. Pomoćnica ministra za zaštitu životne sredine LJiljana Stanojević izjavila je da je razlog iskakanja cisterne loše stanje pruge.  

M. E.

„Hemofarmova“ donacija Trsteniku i Kikindi

 BEOGRAD - Direktor koncerna „Hemofarm“ Miodrag Babić potpisao je juče u Beogradu ugovor o donaciji sa direktorima zdravstvenih ustanova u Trsteniku i Kikindi, u vrednosti od četiri miliona dinara, javio je Tanjug.

Donacija se sastoji od ultrazvučnog aparata koji će dobiti Dom zdravlja u Trsteniku i aparata za anesteziju namenjenog Zdravstvenom centru u Kikindi.

Babić je istakao da ta farmaceutska kuća donacijom dvema zdravstvenim ustanovama ujedno obeležava svoju 48. godišnjicu postojanja i dodao da je uveren da će aparati omogućiti građanima Trstenika i Kikinde bolju dijagnostiku.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.