Društvo sudija traži obrazloženje odluke od VŠ

Izvor: S media, 06.Jan.2010, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Društvo sudija traži obrazloženje odluke od VŠ

Društvo sudija Srbije ponovo je danas pozvalo Visoki savet sudstva da neizabranim sudijama dostavi obrazloženje sa konkretnim razlozima zbog kojih je VŠ zaključio da te sudije nisu stručne, osposobljene i dostojne.

Društvo sudija u saopštenju podseća da je predsednica VŠ Nata Mesarović više puta izjavila da će to telo dostaviti obrazloženje odluke svakom neizabranom sudiji, ali da VŠ nije dostavio nijednu takvu odluku ni posle više od dve nedelje.

"Društvo >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sudija Srbije poziva VŠ da svakom neizabranom sudiji dostavi odluku sa konkretnim razlozima zbog kojih nije izabran, detaljnim obrazloženjem i dokazima kojima potkrepljuje svoj zaključak, sa uputstvom o pravnom leku", navodi se u saopštenju.

Društvo traži i odgovor na koji su način i na osnovu koje odluke bodovani kriterijumi i merila za procenu ispunjenosti kriterijuma stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti i da li je taj način primenjen pri oceni rada svakog kandidata.

Društvo sudija traži od VŠ da dostavi podatke i dokaze o tome da li je Visoki savet sudstva doneo odluku da se u postupku izbora neki podaci proglase tajnim i ukoliko jeste da se dostavi odluka o tome.

"Pozivamo Visoki savet sudstva da preispita odluku o potrebnom broju sudija ili da javno obrazloži razloge zbog kojih je za preko 25 odsto smanjio broj sudija", navodi se u saospštenju.

Društvo sudija traži objavljivanje rang liste svih prijavljenih kandidata za svaki od sudova, kao i sve zapisnike sa svih sednica Visokog saveta sudstva.

U saopštenju se traži i odgovor od VŠ da li su članovi tog tela izuzimali iz postupka izbora sudija i predlaganja za sudiju kandidata za sudove u kojima su konkurisali njihovi srodnici, supružnici ili ostali kandidati sa kojima je postojao odnos koji bi mogao da dovede u sumnju nepristrasnost člana Visokog saveta sudstva.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.