Društvo sudija: Prikazani lažirani rezultati rada prilikom reizbora sudija

Izvor: Blic, 21.Apr.2010, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Društvo sudija: Prikazani lažirani rezultati rada prilikom reizbora sudija

Društvo sudija Srbije saopštilo je danas da su u postupku reizbora sudija korišćeni i prikazani lažirani rezultati rada za nereizabrane sudije i da se u to uverilo više desetina nereizabranih sudija koje su dobile priliku da imaju uvid u svoja dosijea u Visokom savetu sudstva. Društvo sudija: Omer Hadžiomerović i Dragana Boljević

U više od 630 žalbi neizabrane sudije su krajem februara obavestile Ustavni sud da su njihovi radni rezultati u periodu od 2006. do 2008. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nezakonito predstavljeni lošijim od zvaničnih i umanjenivani za čak 40 do 100 odsto, kaže se u saopštenju.

Društvo sudija: Veće evropskih sudija ukazalo na nedostatke

Društvo sudija Srbije saopštilo je danas da je na nepravilnosti u reizboru sudija u Srbiji ukazalo i Konsultativno veće evropskih sudija , telo Saveta Evrope koje

formuliše evropske standarde.

"U Deklaraciji o reformi pravosuđa Srbije Konsultativno veće je konstatuje da je

razrešenje srpskih sudija ugrozilo princip nepremestivosti i stalnosti sudija, i da je primena Zakona o sudijama povredila međunarodne standarde i ignorisala preporuke Venecijanske komisije", navedeno je u saopštenju.

Društvo sudija Srbije navelo je i da Veće predlaže da sudije koje nisu izabrane u pisanoj formi budu obaveštene o razlozima za to, kao i da im se omogući "efektivan pravni lek pred nezavisnim telom koje bi trebalo da bude sastavljeno od sudija postavljenih u skladu sa dogovorenim kriterijumima".

Društvo sudija navodi da je zbog "lažiranih rezultata njihovog rada" više nereizabranih sudija podnelo krivične prijave.

Dodaje se da Društvo sudija Srbije izrađuje model krivične prijave koji će staviti na raspolaganje nereizabranim sudijama, radi zaštite njihovih prava.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.