Društvo srpsko ruskog prijateljstva „BRATSTVO“, obilježilo 9. maj

Izvor: Vostok.rs, 11.Maj.2012, 00:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Društvo srpsko ruskog prijateljstva „BRATSTVO“, obilježilo 9. maj

10.05.2012. -

I ove godine, Društvo srpsko-ruskog prijateljstva Bratstvo iz Banja Luke, obilježilo je 9.maj, Dan pobjede nad fašizmom. Ovaj praznik, od izuzetnog značaja za srpski i ruski narod, Bratstvo je obilježilo akcijom pod nazivom „Pamtimo! Ponosimo se!", gdje su građanima Banja Luke, na Trgu Krajine, djeljene Georgijevske lente i informativni materijal posvećen Drugom svjetskom ratu i antifašističkoj borbi srpskog i ruskog naroda.

Tim povodom, predsjednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Bratstvo" , Rajko Ćulibrk, izjavio je na konferenciji za medije:

„Jedan od programskih ciljeva našeg društva jeste obilježavanje datuma i praznika iz zajedničke istorije srpskog i ruskog naroda. Jedan od takvih praznika jeste i 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, koji već treću godinu zaredom obilježavamo u Banjoj Luci i Republici Srpskoj. Želimo da podsjetimo javnost Republike Srpske na antifašističku borbu naša dva bratska naroda, kao i da ih podsjetimo na doprinos koji je SSSR i ruski narod pružio u našoj borbi protiv fašističkog okupatora."

Značajno je da se ove godine, Društvo srpsko ruskog prijateljstva „Bratstvo" uključilo u međunarodnu akciju obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom pod nazivom: „Pamtim! Ponosim se!" («Я pomnю! Я goržusь!»), u sklopu koje su građanima djeljene Georgijevske lente.

Milan Milković, član Bratstva i koordinator akcije je tim povodom izjavio:

"Akcija djeljenja Georgijevskih lenti organizuje se već petu godinu zaredom u Rusiji i drugim zemljama Evrope i svijeta. Svidio nam se ovaj način proslavljanja 9. maja, kao i sama ideja akcije, tako da se i naše udruženje uključilo. Ove godine akciju smo sproveli u Banjoj Luci, sledeće godine planiramo da popularišemo ovu akciju širom Republike Srpske. Georgijevska lenta je narandžasto – crna traka i imitacija je čuvene lente uz orden Svetog Georgija, najpoštovanijeg ruskog vojnog odličja. Njenim nošenjem proslavljamo našu pobjedu u Drugom svjetskom ratu i odajemo počast borcima koji su dali svoje živote za slobodu. Takođe, želim da se u ime "Bratstva” zahvalim radiostanici „Glas Rusije" na materijalnoj podršci koju nam je pružila”.

Građani Banja Luke bili su prijatno iznenađeni, akcijom Bratstva.

"Iznenadili su me ovi mladi ljudi. Drago mi je da sjećanje na pobjedu u Drugom svjetskom ratu živi i da su vrijednosti antifašizma i srpsko-ruskog prijateljstva prisutni među mladima u Banjoj Luci”, izjavila je Jasmina Vukojević, nastavnica u jednoj banjalučkoj osnovnoj školi.

Posebno oduševljenje akcijom pokazali su stariji Banjalučani.

"Moj otac i brat učesnici su Drugog svjetskog rata, nažalost mene nisu primili u Partizane (rekli su da sam dijete). Podržavam vašu akciju”, izjavio je penzioner Miroslav Kotur.

U Društvu srpsko ruskog prijateljstva "Bratstvo” obećavaju da će nastaviti sa svojim aktivnostima u cilju promocije srpsko ruskog prijateljstva i zajedničkih vrijednosti naša dva naroda, kao što su antifašizam, pravoslavlje i slovenofilstvo.

Izvor: srpbratstvo.org

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.