Društvo ne želi da govori o torturi

Izvor: B92, 27.Jun.2011, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Društvo ne želi da govori o torturi

Beograd -- Društvo u Srbiji ne voli i ne želi da govori o torturi rekao je zamenik ombudsmana za prava lica lišenih slobode Miloš Janković.

On je kazao da se o torturi ćuti, iako se svakodnevno čuju populističke priče o potrebi kažnjavanja, represiji i obračunima.

"Određen broj pojedinačnih slučajeva tolerisan od starne nadležbnih organa, inertno i neblagovremeno postupanje po infarmacijama o tim događajima pokazuje sistemski odnos države prema torturi", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Janković.

Pitanje je da li možemo reći da tortura u Srbiji ne postoji kao sistem, kazao je Janković, jer, kako je rekao, "postoje pojedini elementi koji ukazuju na pojavu sistemskog zlostavljanja ili mučenja".

Janković je objasnio da tortura nije napad na ulici ili nanošenje telesnih povreda prilikom hapšenja, već je tortura kada se čoveku - građaninu nanose psihičke i fizičke boli radi iznuđivanja iskaza, dolaženja do nekih informacija ili radi čistog zlostavljanja.

Sve navedene pojave teško se razotkrivaju i teško ih je dokazati, ukazao je Janković, ističući da je poseban problem u Srbiji odnos prema pacijentima u psihijatrijskim bolnicama, koji neretko sadrži elemente mučenja i zlostavljanja.

Janković je reagovao na pojavu snika u kojem policajci maltretiraju privedenog mladića.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U SRBIJI SE ĆUTI O TORTURI

Izvor: Kurir, 27.Jun.2011

BEOGRAD - Snimak fizičkog obračuna policijaca sa mladim Romom, koji kruži internetom izazivajući burnu reakciju javnosti, pokazuje da naše društvo ne voli i ne želi da govori o torturi, izjavio je danas zamenik ombudsmana za prava lica lišenih slobode Miloš Janković...On je kazao da se o torturi...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.