Izvor: B92, 25.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drugi dan blokade rafinerije

Pančevo -- Oko 50 građana i novinara nedeljnika "Pančevac" drugi dan blokira otpremu derivata iz Rafinerije nafte Pančevo.

Oni zahtevaju od Vlade Srbije da hitno izdvoji 360 miliona evra za modernizaciju postrojenja Rafinerije i Petrohemije.

Oko 15 časova pančevački taksisti su sa tridesetak automobila zaustavili saobraćaj na putu prema Rafinerijji u znak podrške sugrađanima, koji su vozilima i kamionima blokirali rafinerijsku kapiju kroz koju kamioni cisterne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odvoze derivate na benzinske pumpe.

Glavni i odgovorni urednik "Pančevca" Marija Andrić izjavila je agenciji Beta da će demonstranti istrajati u blokadi do ponedeljka ujutro, ali je apelovala na ostale Pančevce da im se pridruže.

U pančevačkoj Rafineriji Beta nezvanično saznaje da su demonstranti zaustavili oko 50 odsto otpreme derivata, dok se ostatak tržištu

dostavlja železnicom i brodovima tankerima preko luke "Dunav".

Prerada derivata nije ugrožena, jer ima dovoljno raspoloživih skladišnih kapaciteta, ali bi, ukoliko blokada bude produžena, od utorka mogla da bude zaustavljena proizvodnja dizela zato što neće biti slobodnih rezervoara za skladištenje, rekao je Betin izvor.

Blokadom rafinerijske kapije pogođeni su vlasnici privatnih benzinskih pumpi, jer se pretežno snabdevaju kamionima cisternama.

Predsednik Upravog odbora udruženja "Nafta AD" Nebojša Atanacković rekao je Beti da privatnici za sada imaju rezerve koje mogu da potraju do ponedeljka, ali da imaju povećane troškove transporta jer se, umesto iz Rafinerije, snabdevaju iz izdvojenih skladišta NIS-a na raznim lokacijama.

On je rekao da su zahtevi demonstranata nerealni jer, kako je ocenio, niko ne može za tako kratko vreme da reši probleme tehnološke zaostalosti postrojenja u pančevačkoj Rafineriji.

"To će biti rešeno kroz privatizaciju koja je počela, ali je država mogla i ranije da izdvaja novac za modernizaciju rafinerijskih pogona da je bilo želje", dodao je Atanacković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.