Druga mladost solitera

Izvor: Politika, 24.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Druga mladost solitera

Niš – U poslednjem kvartalu ove 2007. godine u Palati pravde u Nišu pokrenuto je desetak sudskih postupaka po tužbama stanara u stambenim zgradama koje su poslednjih godina nadgrađivane i dograđivane. Stanari traže pravdu i tuže investitore građevinskih radova zato što nisu ispunili data obećanja prilikom dogovora sa skupštinama i savetima stanara. I dok postupci pred pravosudnim organima teku, a nezadovoljstvo stanara je sve veće, graditelji u većini slučajeva prezadovoljni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << trljaju ruke. Njihov "lov u mutnom" im se i te kako isplatio...

Sve je počelo pre desetak godina kada je euforično započela akcija nadziđivanja i ulepšavanja ruiniranih stambenih objekata i koja je u to vreme dobila i veoma lepo ime – "Podarite svojim zgradama novu mladost". Ta "deviza" brzo je zaboravljena, ali ipak se gradilo. Skoro da nema stambene zgrade stare tridesetak i više godine u Nišu koja nije dobila novi izgled. Čak su u jednom periodu na red došli i "mlađi" objekti. Investitori su nicali kao pečurke posle kiše, na sve strane se nešto radilo. Danas je veoma mali broj objekata koji, po istom sistemu, dobijaju sprat ili dva više, nove krovove i u njima potkrovlja.

Danas vlasnici stanova i njihove skupštine i saveti iz objekata koji su rekonstruisani pred sudom pokušavaju da dokažu da su izmanipulisani i prevareni. Investitori su odavno otišli, mnogi se više i ne bave ovim poslom i, što je najzanimljivije, teško ih i sudski i drugi organi nalaze da bi se pojavili pred licem pravde.

Poslednja tri slučaja iz ovog decembra verovatno su ne samo najsvežija po tužbama, već verovatno i najdrastičnija. U strogom centru Niša, pored Sabornog hrama, stanari su otkrili, pošto je investitor završio posao, a oni u trenutku kada je odlazio bili zadovoljni jer su dobili novu fasadu, novi lift, interfon i novi ulaz koji se zaključava, da su ipak prevareni.

Bila je planirana izgradnja dodatnog, petog sprata i potkrovlja i osam stanova u njima. Sagrađen je sprat više i ukupno čak 14 stambenih jedinica. Onih osam stanova investitoru je pripalo još pre nego što je započeo nadgradnju, jer je bilo dogovoreno da sve to sagradi i proda, a da sredstvima koja prikupi "pokrije" troškove investicije i na to niko nema primedbe i pritužbe. Pitaju stanari iz Prijezdine ulice kako se na volšeban način, mimo građevinskih dozvola, koje je investitor pokazivao i, naravno mimo dogovora s njima, pojavilo još šest stanova – po još jedan na petom i šestom spratu, koji je prvobitno trebalo da bude potkrovlje, i četiri iznad.

Postavljaju javno i pitanje kako je, i posle kakvih to kontrola i pregleda, investitor za sve dograđeno dobio upotrebnu dozvolu. Prostom računicom, kažu stanari, umesto osam stanova na ukupno 360 kvadratnih metara na petom spratu i u potkrovlju, sagrađeno je čak 550 kvadrata stambene površine. I sve je investitor prodao, naravno, jer je dobio upotrebna dokumenta.

Na Obilićevom vencu stanari odavno nisu videli investitora koji je otišao i pre nego što je završio radove na uređenju dvorišta, gde je obećao mali park i dečije igralište, rekonstrukciju fasade i promenu stolarije. Čim je sagrađene stanove u nadgradnji spremio za useljenje, doveo je kupce, prodao ih, a odmah potom nestao. U ovoj zgradi i unutrašnjost, stepenište, ostala je kao što je i bila, ali sada ima "dodatak" – na sve strane su kablovi, cevi, iskopani zidovi, malter...

Najgore je, ipak, u Knjaževačkoj ulici, gde su se stanari i investitor lepo pozdravili po okončanim radovima, čak priredili malu gozbu u dvorištu. Nije dugo potrajalo a s prvim kišama sve je počelo da prokišnjava. Ne samo u dograđenim stanovima u potkrovlju i na spratu ispod, već i na nižim etažama, što se inače nikada nije dešavalo. Vode je "do kolena" posle svake atmosferske padavine. Voda do stanova stiže kroz loše sagrađen krov, kroz instalacije za kablovsku televiziju ili telefoniju, a najviše curi na plafonima, pored lustera i preti. Pokušali su stanari da se dogovore i da investitor otkloni kvarove. On ih, međutim, sada i ne poznaje. I pored one gozbe i slavlja. Ipak, uskoro će se sresti – pred sudom.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.