Draža Mihailović i zvanično mrtav

Izvor: BKTV News, 05.Okt.2012, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Draža Mihailović i zvanično mrtav

Draža Mihailović, odlukom Prvog osnovnog suda u Beogradu, zvanično proglašen mrtvim. Naredno ročište u postupku rehabilitacije u ponedeljak.
Prvi osnovni sud u Beogradu proglasio je zvanično mrtvim komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Mihailovića. Portparolka suda Gordana Vuković je rekla agenciji Beta da je kao dan smrti sud utvrđen 31. jul 1946. godine.
Sud je doneo odluku na zahtev članova porodice Mihailović i udruženja građana koji traže rehabilitaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << vođe četničkog pokreta u Drugom svetskom ratu.
Naredno ročište u postupku rehabilitacije zakazano je za ponedeljak.
Mihailović je streljan u julu 1946. godine, nakon što ga je Vojni sud osudio za izdaju i ratne zločine.
Zahtev za rehabilitaciju podneli je 2006. godine njegov unuk Vojislav Mihailović, profesori Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruženje jugoslovenske vojske u otadžbini.
Zahtevom je zatraženo poništenje presude od 15. jula 1946. godine kojom je Mihailović osuđen na smrt i kojom su mu oduzeta sva građanska prava. Streljan je kao državni neprijatelj “broj jedan”, a do danas nije javno objavljeno gde je streljan i kada sahranjen.
Postupak za rehabilitaciju je počeo 16. septembra 2010. godine.
Izvor: RTS
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.