Dramatična podela u Saboru SPC

Izvor: Politika, 15.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dramatična podela u Saboru SPC

Nezvanično se saznaje da je druga saborska delegacija juče u VMA zatražila izveštaj o patrijarhovom zdravstvenom stanju. – Da li će biti novih izbora

Spor ko će u odsustvu obolelog patrijarha Pavla predsedavati Svetom arhijerejskom saboru SPC nije razrešen ni juče, drugog dana rada „crkvene skupštine”. Episkopi nisu odmakli od početka, jer nisu mogli da se dogovore da li će predsedavati mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji u Svetom sinodu zamenjuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << patrijarha, ili najstariji po hirotoniji – mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan.

Zbog ovako dramatične podele sabor je na ivici da „pukne”, kako to u žargonu govore u crkvenim krugovima.

Prema nezvaničnim najavama, iz sadašnje „pat” pozicije postoji nekoliko izlaza. Jedan je da se odredi predsedavajući, drugi da se odmah raspiše izborni sabor. Najgora mogućnost jeste da se vladike raziđu bez dogovora, a u tom slučaju upravljanje crkvom bi nastavio sadašnji sastav Svetog sinoda. Ukoliko vladike prevaziđu spor oko toga ko će predsedavati neće se ići na izbore, već će sabor odrediti nekoga ko će zamenjivati patrijarha. Šta će se od ovoga dogoditi teško je predvideti, ali sve upućuje na zaključak da je danas dan odluke.

Kako se saznaje, problem je u tome što oba suprotstavljena mitropolita – Amfilohije i Jovan nemaju zvaničan blagoslov od patrijarha da vode sabor kao što to predviđa član 61. Ustava SPC, jer ga, kako se saznaje, nisu ni tražili. Zato su prvog dana episkopi –niški Irinej, žički Hrizostom i braničevski Ignjatije išli kod Njegove svetosti.

Vladike su juče već oko 11 sati prekinule zasedanje, iako je uobičajeno da se radi do 13 časova kada je pauza za ručak. Nova tročlana delegacija, u kojoj su mitropolit Amfilohije, mitropolit srednjozapadnoamerički Hristofor i episkop bački Irinej, uputila se ponovo u Vojnomedicinsku akademiju kod patrijarha Pavla. S kakvim su se uputstvima vratili na popodnevni nastavak zasedanja nije poznato. Nezvanično se saznaje da je ova saborska delegacija zapravo tražila izveštaj o patrijarhovom zdravstvenom stanju. Ali na VMA nisu mogli da potvrde da li je crkvena delegacija juče tražila takav izveštaj i za sve informacije su upućivali na Patrijaršiju.

U Ulici kralja Petra 5 juče je bilo veoma živo. U pauzi zasedanja pojedini episkopi su izlazili iz Patrijaršijskog dvora, ali niko nije bio voljan da novinarima daje bilo kakve izjave. Na njihovim licima nije mogla da se očita zabrinutost zbog saborske drame.

Kada je episkop niški Irinej nešto posle 13 časova izašao iz sedišta SPC, čim je video novinare prokomentarisao je: „Umete li da čuvate tajnu? Pa umem i ja”.

Na pitanje kako je patrijarh Pavle, jer ga je obišao prvog dana sabora, vladika Irinej je pre nego što je ušao u kola kratko odgovorio: „S obzirom na njegovo stanje, patrijarh je bolje nego što je bio”.

Nešto kasnije iz Patrijaršijskog dvora je izašao i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan, ali nije bio raspoložen da daje nikakve izjave.

Sekretar sabora episkop australijsko-novozelandski Irinej novinarima je objasnio da odranije postoji saborska odluka kojom se zabranjuje vladikama kontakt s medijima. Da bi se ta odluka promenila neophodno je da se o tome saglasi sabor.

Inače, nezvanično se juče proneo glas da je umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije (Jevtić), koji inače nije prisustvovao prošlogodišnjem majskom saboru, nezadovoljan tokom rasprave, napustio zasedanje „crkvene skupštine”.

M. Pešić

[objavljeno: 16/05/2008.]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sukobi u SPC - Pavle neće da bude German!

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Maj.2008, 10:37

BEOGRAD - Spor o tome ko će u odsustvu patrijarha Pavla predsedavati Saborom Srpske pravoslavne crkve (SPC) nastavljen je i juče, drugog dana Crkvene skupštine, prenose beogradski mediji...Politika piše da episkopi nisu mogli da se dogovore da li će umesto patrijarha koji je na lečenju u Vojno-medicinskoj...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.