Izvor: B92, 11.Sep.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dramatican socijalni polozaj novinara u Srbiji

Beograd -- Nakon najnovijeg istrazivanja o polozaju novinara u Srbiji, dobijeni rezultatu su dramaticni, jer trecina novinara nema zdravstveno i penziono osiguranje, kaze predsednica NUNS-a, Milica Lucic-Cavic. Analize ukazuju da trecina novinara nema zdravstveno i penziono osiguranje, a vise od polovine zivi u iznajmljenom stanu ili kod roditelja. Milica Lucic-Cavic napominje da je porazavajuca cinjenica da samo 4 odsto novinara u Srbiji ima platu vecu od 250 evra, obzirom da se radi o izuzetno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stresnoj i napornoj profesiji.

"Plate su neverovatne. Nisam ni sanjala da ima plata od 2.000 dinara. Dakle, profesija koja je beskrajno odgovorna i vrlo malo vrednovana. Mislim da je to porazavajuce i mi cemo na osnovu ovih ovih rezultata da napravimo programe koji ce biti nasa strategija u sledece 2-3 godine. Nama je sada prioritet taj egzistencijalni, socijalni polozaj novinara. Slacemo te programe i Vladi Srbije i saveznoj vladi, kako god se ona zvala, medjunarodnim organizacijama i svim glavnim urednicima i vlasnicima medija u zelji da se ucine napori da se popravi taj polozaj". Istrazivanje, koje je sproveo Stratedzik marketing, pokazuje i to da novinari smatraju da svoj posao rade bolje nego sto je on vrednovan u drustvu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.