Izvor: B92, 01.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drama zbog proterivanja na Kosovo

Beč -- Proterivanje albanske porodice sa Kosova, koja pet godina živi u Austriji, izazvala posebnu pažnju javnosti.

Porodica Zogaj, čiji je zahtev za azil odbijen, proterana je prošlog četvrtka na Kosovo. Jedino je Nuriji Zogaj dozvoljeno da ostane u Austriji pošto je pred dolazak policije nestala njena kćerka Arigona, čije se pismo sada pojavilo u javnosti. To je jedan od primera kako pitanje readmisije, odnosno vraćanja građana iz zemalja EU u njihove zemlje porekla >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije samo pitanje država već i ljudskih života.

Devojčica od 15 godina u pismu navodi da se, ako njena porodica ne ostane u Austriju, neće živa predati policiji.

Arigona Zogaj je u pismu navela da ne može da zamisli život na Kosovu jer ga gotovo i ne poznaje, da njena porodica na Kosovu nema ni kuću niti ikoga poznaje, a uz to roditelji nemaju zaposlenje. Ona je opisala da je njena porodica imala lep život u Austriji, gde je stekla mnoge prijatelje.

Devojčica navodi da neprestano koristi sredstva za smirenje i da ne može ni da spava ni da jede. Želi da završi školovanje u Austriji i svoj život vidi u toj zemlji.

Pismo, koje je u poštanskom sandučetu našla majka, napisano je na računaru, a ručno ga je potpisala nestala devojčica. Majka devojčice je završila u bolnici.

Posle pojave pisma nadležni su odlučili da privremeno povuku odluku o proterivanju, a predsednik pokrajine Gornje Austrije Jozef Piringer izjavio je da je šokiran ponašanjem policije za strance u slučaju porodice Zogaj.

Stranka Zelenih u Gornjoj Austriji najavila je da će se angažovati i tražiti poništenje odluke policije za strance pred Ustavnim sudom. Opština Frankenburg već je odlučila da porodici pomogne u obnovi kuće na Kosovu ako viši sud ne prihvati žalbu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.