Dragutinović: Tražim povećanje PDV-a da olakšam dušu!

Izvor: Press, 25.Jun.2010, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragutinović: Tražim povećanje PDV-a da olakšam dušu!

Ministarka finansija Diana Dragutinović predložila je Vladi Srbije poresku reformu koja predviđa povećanje poreza na dodatu vrednost i smanjenje oporezivanja zarada. Ona je na skupu „Planirajmo 2011", u organizaciji Mokrogorske škole menadžmenta, rekla da je takvu reformu predložila da „olakša dušu". Dragutinovićeva je istakla da je spremna da se bori za svoj stav o neophodnosti takve reforme.- Da samo od mene zavisi, poreska reforma bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << bila sprovedena jer bi, prema mom stručnom mišljenju, za Srbiju bilo najbolje da destimuliše potrošnju i smanji poreska opterećenja privrede - naglasila je ministarka.
Ona je navela da postoji konsenzus u javnosti o neophodnosti poreske reforme, ali ne i o modelima kako bi se ta reforma realizovala. Ministarka Dragutinović je objasnila da bi poreskom reformom u Srbiji trebalo ispraviti neravnotežu u kojoj je potrošnja veća od proizvodnje.
- Poreske stope u Srbiji, na zarade, dobit, dohodak, doprinose i PDV su konkurentne, ali porezi treba da odgovaraju javnoj potrošnji - istakla je Dragutinovićeva. Ona je rekla da poreska reforma ne treba da bude samo odluka Ministarstva finansija, ali da je na njoj da tu reformu predloži Vladi, koja će zatim odlučiti da li će je primeniti.
Međutim, ostali predstavnici Vlade juče nisu hteli, ili su bili sprečeni da komentarišu predlog ministarke finansija. U kabinetima potpredsednika Vlade Jovana Krkobabića i Mlađana Dinkića rekli su da će predlog komentarisati tek kada ga vide.
- Nismo dobili nikakav predlog. Tek kada ga dobijemo i pogledamo možemo komentarisati - rečeno je Pressu u Dinkićevom kabinetu. Sličan odgovor bio je i u Krkobabićevom kabinetu.
Premijer Srbije Mirko Cvetković i ministar trgovine Slobodan Milosavljević su u službenoj poseti Kini, i juče nije bilo moguće dobiti njihov komentar.
Inače, ministarka finansija Diana Dragutinović je naglasila i da su ograničene mogućnosti za smanjenje javnih rashoda Srbije.
- Eventualne uštede na smanjenju izdataka za plate i penzije ne bi bile značajne, a manji troškovi budžeta mogli bi se postići smanjenjem državnih subvencija, iznosa kredita, i izdataka za manje investicione projekte - saopštila je ministarka. Ona je navela da se trenutno iz budžeta za primanja 1,6 miliona penzionera izdvaja 430 milijardi dinara godišnje, a za plate oko 436.000 zaposlenih u javnom sektoru, troši se 308 milijardi dinara. Za kupovinu robe i usluga potrebno je 210 milijardi dinara, za socijalnu zaštitu 145 milijardi dinara, a za programe subvencionisanih kredita 95 milijardi dinara.  

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.