Draganina poruka: Da mi život nije produžen ne bih imala Radovana

Izvor: RTS, 12.Jan.2020, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Draganina poruka: Da mi život nije produžen ne bih imala Radovana

Od početka godine - za samo 12 dana, urađeno je sedam transplantacija. U ovom trenutku tu intervenciju u Srbiji čeka oko 2.000 ljudi, odraslh i dece. Lekari su pomogli Dragani da održi trudnoću, i na svet donese zdravu bebu, nakon transplantacije jetre.
Kada je Dragani pre šest godina urađena transplantacija jetre u Uregntnom centru u Beogradu, to je bio jedan od najvećih uspeha našeg zdravstva. Druga >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << takva procedura u toj ustanovi. Još jedan najveći uspeh zabeležen je kada se Dragana porodila u julu. 

Mnogobrojni lekari pomogli su da Dragana održi trudnoću, i na svet donese zdravu bebu. 
Zato i ne čudi što su tokom njihove nedavne posete Kliničkom centru Srbije, da upoznaju malog Radovana došli i direktor te ustanove i direktor Urgentnog centra. Radovan sada ima pet meseci i, kako kaže njegova mama, jedna je napredna beba. Da kucnemo u drvo, da tako i ostane.
"Igramo se, okreće se sa svih strana, guguče, pokušava da sedi, hoće da stoji, nemiran je sve u svemu", ispričala je Radovanova mama.
Draganu smo upoznali ubrzo posle intervencije koja joj je spasila i produžila život. I Radovana smo upoznali, čim je došao na svet. 
Dragana, koja je dokazala da je veliki borac, još jednom ima važnu poruku za sve.
"Treba biti uporan, i kada padneš ustati, boriti se, izdržati. Nadam se da će se probuditi želja za donorstvom, da ljudi daju organe, on je sam dokaz, da meni nije urađena transplantacija da meni život nije produžen ja danas ne bih njega imala", kaže ona. 
U ovom trenutku u Srbiji novi bubreg, jetru, srce, pluća, rožnjače, čeka oko dve hiljade ljudi. U godini za nama saglasnost za transplantaciju u najtežem trenutku, kada su se životi njihovih najmilijih gasili, dalo je 15 porodica. Zahvaljujući njihovoj humanosti, spaseno je i produženo na desetine života.
Od početka Nove godine novi život na dar dobilo je sedam osoba. Pacijneti koji su u prvim danima ove godine otpočeli nove živote, njih četvoro, oporavljaju se i uskoro će biti otpušteni na kućno lečenje. Dobro su i pacijneti kojima su juče urađene transplantacije.
U KCS, u Ugentnom centru i KCV presađeni su dva bubvrega i jetra. I sve to zahvaljujući saglanosti dve porodice koje su dale pristanak za transplantaciju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Donor iz Kragujevca spasao četiri života

Izvor: Vostok.rs, 13.Jan.2020, 14:55

Zahvaljujući donoru iz Kragujevca, čiji se život ugasio zbog cerebrovaskularne bolesti, ovih dana je produžen život četvoro teško bolesnih pacijenata. Njima su u Kliničkom centru Srbije urađene transplantacije srca, bubrega i jetre. Kako su za „Politiku” potvrdili u ovoj ustanovi, svi pacijenti...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.