Izvor: RTS, 21.Maj.2022, 09:50

Dr Ivana Milošević: Hepatitis C je tihi ubica, ali imamo revolucionarnu terapiju

Procene su da u Srbiji od hepatisa C boluje oko 100.000 ljudi. Profesorka Ivana Milošević, načelnica Odeljenja za hepatologiju Klinike za infektivne i tropske bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, ističe da se sada revolucionarnom terapijom bolest leči za samo osam, prosečno 12 nedelja, najduže do 16, što je odličan prosek, i velika prednost. Apeluje da je bitno da se svi bar jednom u životu testiraju, a ko god da je pozitivan samo da se javi u Infektivnu kliniku. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ivana Milošević ukazuje za RTS, da se dosta kaskalo za svetom u lečenju hepatitisa C. Na inicijativu Ministarstva zdravlja prošlog leta je napravljena Nacionalna strategiju kako bi se što pre približili ciljevima SZO koji predviđaju da se hepatisi, pa i hepatitis C stave pod kontrolu kao javno zdravstveni problem do 2030. godine.

"Mi to nismo mogli iz više razloga prvo ta savremena terapija je bila dozvoljena jako mali broj bolesnika, samo 60 godišnje. Sva sreća, od juna možemo da lečimo 490 bolesnika na godišnjem nivou, to je dovoljno. Prvo ćemo da izlečimo ove koje znamo a sledeća stvar koja nam predstoji je da tragamo za novim bolesnicima", istakla je Miloševićeva.

Zašto je bolest tihi ubicaProcene su da u Srbiji od hepatisa C boluje oko 100.000 ljudi.
Miloševićeva je objasnila zašto je hepatitis C tihi ubica. To je, kaže, bolest koja ne daje nikakve simptome, zapravo simptomi su krajnje atipični, zamor, malaksalost, nekada blaga mentalna usporenost, kao da smo neispavani, nešto što svi ikusimo na dnevnom nivou zbog umora i obaveza.
Tek onda, kada bolest uznapreduje i stigne do ciroze i čak hepatocelularnog karcinoma, jer ta hronična bolest daje karcinom jetre, ona se otkriva.
Ko bi trebao obavezno da se testiraMiloševićeva ističe da je terapija revolucionarna i da za bolesnike koji nemaju uznapredovanu bolest mogu da kažu da su izlečeni.
"I to je zaista prvi put u istoriji medicine da mogu da kažu da su zaista izlečili hroničnu bolest. Zato je važno da se bolesnici što ranije leče, jer neko ko ima cirozu jetre izlečiće se od hepatitisa C, ali će ciroza ostati", naglasila je doktorka.
Apeluje da se svi koji imaju problem u Infektivnu kliniku,  i da je dijagnoza pojednostavljena.
Dodaje da, što se tiče testiranja, sve vodeće zdravstvene institucije navode,  da svi treba bar jednom u životu da se testiraju jer imaju možda i neki neprepoznati rizik za tu infekciju.
"Tradicionalno se bolest vezuje za intravensku narkomaniju i to jeste apsolutni rizik, ali sve osobe koje su primile transfuziju krvi pre 1994. godine, tetovaže, opsežnije hirurške ili stomatološke intervencije, osobe koje su imale više seksualnih partnera a nezaštićene kontakte, kao i osobe na dijalizi. Posebno one koje su imale pirsing, tetovaže, sve su to osobe koje moraju obavezno da se testiraju, " istakla je Miloševićeva.
Naglašava da se sada hepatitis C leči za samo osam, prosečno 12 nedelja, najduže do 16, što je odličan prosek, i velika prednost i terapija ne izaziva nikakve posebne neželjene efekte.
"Bitno je da se testiraju, ko god da je pozitivan samo da se javi na infektivnu kliniku", poručila je Miloševićeva. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

HEPATITIS C JE TIHI UBICA Dr Milošević upozorava simptome i otkriva kako ga staviti pod kontrolu

Izvor: Blic, 21.Maj.2022

Procene su da u Srbiji od hepatisa C boluje oko 100.000 ljudi. Profesorka Ivana Milošević, načelnica Odeljenja za hepatologiju Klinike za infektivne i tropske bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, ističe da se sada revolucionarnom terapijom bolest leči za samo osam, prosečno 12 nedelja,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.