Dr Bumbaširević jedini kandidat za rektora UB

Izvor: Politika, 16.Maj.2012, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dr Bumbaširević jedini kandidat za rektora UB

Studije najčešće napuštaju na fizičkoj hemiji

Ukoliko na sednici Saveta 29. maja dobije većinu glasova, novi rektor Univerziteta u Beogradu biće profesor dr Vladimir Bumbaširević, aktuelni dekan Medicinskog fakulteta. Od trojice kandidata, on je na sednici Senata jedini dobio potrebnu podršku profesora da bi se njegova kandidatura iznela pred Savet koji bira rektora.

Za dr Bumbaširevića je glasalo 24 profesora, dok su dr Dušan Teodorović, profesor Saobraćajnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << fakulteta, i dr Vladimir Mako, dekan Arhitektonskog fakulteta, osvojili 13, odnosno pet glasova. Nevažećih listića nije bilo. To znači, objasnio je aktuelni rektor dr Branko Kovačević, da će Senat predložiti Savetu da dr Bumbaširevića izabere za rektora. Njemu će biti potrebno 17 glasova, jer Savet broji 32 člana. Ukoliko prof. Bumbaširević ne dobije potrebnu većinu, čitav izborni postupak se ponavlja.

Od 42 fakulteta i instituta, do sada je najveća podrška stigla upravo za dekana Medicinskog fakulteta (36), dok su se za Teodorovića izjasnili 23, a Maka 16 visokoškolskih institucija.

Profesor Bumbaširević je rođen 1951. u Beogradu, Medicinski fakultet je završio sa prosečnom ocenom 9,57, doktorsku disertaciju je odbranio 1985, a zvanje specijaliste medicine je stekao 1993. godine. Redovni je profesor Medicinskog fakulteta za histologiju i embriologiju i šef katedre. Objavio je 22 rada u međunarodnim časopisima, 12 u inostranim monografijama, 25 u domaćim časopisima. Radovi dr Bumbaširevića su citirani 47 puta. Dekan Medicinskog fakulteta je od 2008. godine

Na sednici je predstavljena i „Analiza rezultata studenata na osnovnim i integrisanim akademskim studijama u školskoj 2010/2011. godini”, a podaci su na fakultetima prikupljani od decembra prošle do aprila ove godine.

Kako je rečeno, u školskoj 2010/2011. godini upisano je ukupno 13.694 nova studenta, a od tog broja pet odsto ili njih 642 se ispisalo sa studija (najviše sa Ekonomskog i Pravnog fakulteta). Gledano po broju, najviše studenata je odustalo na ekonomiji i pravima (74 i 63 akademca), ali je u odnosu na ukupan broj brucoša najveće opadanje na Fakultetu za fizičku hemiju, gotovo 40 odsto (33 od 83).

S. Gucijan

objavljeno: 16.05.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.