Dozvole svađaju profesore

Izvor: Politika, 30.Jun.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dozvole svađaju profesore

Čelni ljudi na privatnim fakultetima kritikuju Komisiju za akreditaciju. – „Radimo nesmetano”, kaže predsednik komisije

Privatni fakulteti, koji su u većem broju od državnih dobili akt upozorenja u toku procesa akreditacije, proteklih dana iznose dosta pritužbi na račun Komisije za akreditaciju, a dodatno „gorivo” stiglo je u vidu upisnog roka i činjenice da budući brucoši ne znaju da li se možda upisuju na visokoškolsku ustanovu koja neće dobiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „zeleno svetlo” za rad.

I dok prosvetne vlasti tvrde da budući brucoši nemaju razloga za brigu, čelnici privatnih fakulteta tvrde da je za sadašnji haos kriva upravo Komisija za akreditaciju „koja je obezglavljena, neredovno se sastaje i čiji članovi su u sukobu interesa jer kao profesori sa državnih fakulteta odlučuju o statusu privatnih”.

Rektor Megatrend univerziteta primenjenih nauka profesor dr Mića Jovanović kaže da se ne zna ko, kako i šta radi, kakve odluke donosi i da može iz prve ruke da potvrdi da postoji loš odnos između Komisije za akreditaciju i Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

„Komisija savetu ne daje nikakve informacije iako je na to obavezna prema zakonu. Osim toga, predsednik je u ostavci, a nije jasno zašto – da li zato što postoji neslaganje ili zbog sukoba interesa”, pita dr Jovanović.

S druge strane, profesor dr Slobodan Arsenijević, predsednik Komisije za akreditaciju u ostavci, za naš list tvrdi da ovo telo radi nesmetano i sasvim regularno i da na ostale priče nema komentara.

– Ja sam izabran za rektora Univerziteta u Kragujevcu, na tu dužnost stupam 1. oktobra, a do tada ću posao polako da prepuštam zameniku i budućem predsedniku koji bude izabran – kaže profesor Arsenijević.

Njegova koleginica profesor dr Vera Vujičić, potpredsednik komisije, takođe, tvrdi da se ovo telo sastaje svakog petka, „a ove nedelje će se sastati čak dva puta” i da će posao, bar kada su osnovne studije u pitanju, sigurno biti završen do avgusta. Osnovne studije su prioritet, a za diplomske i doktorske studije ima vremena, dodaje, jer je upis u oktobru.

Primedbe na rad komisije iznosi i dekan Akademije lepih umetnosti profesor Milivoje Todorić: „Radi se sporo, mnogo je nagomilanih problema, a pravo je pitanje zašto ih nisu rešavali odmah kada su uočeni, posle prvog i drugog ciklusa akreditacije”. On zamera i to što su „standardi za doktorske studije došli u decembru, pa čitav posao nije mogao da se završi na vreme”, što još nema objašnjenja šta su to IMT studije (interdisciplinarne, multidisciplinarne i transdisciplinarne ) i kao najvažnije – to što postoji sukob interesa jer profesori sa državnih fakulteta odlučuju o akreditaciji privatnih ustanova koji su im direktna konkurencija.

– Ni na koji način ne pravimo razliku između privatnih i državnih fakulteta. Prosto, činjenica je da su privatne visokoškolske ustanove kadrovski bile nešto lošije, pa su i dobile veći broj upozorenja, ali ako pogledate, pa gotovo je kompletno polje umetnosti dobilo akt upozorenja – dodaje naša sagovornica.

Profesorka Vujičić priznaje da je do zastoja „u obradi petog ciklusa došlo”, ali iz više razloga – jedan je obim posla, drugi to što mora da se popune tri, a možda i četiri člana, a, takođe, veliki je problem što je došlo do zastoja u isplatama recenzentima zbog mera štednje koje preduzima Vlada Srbije.

„Ovaj poduhvat je veoma velik, problemi postoje, ali mi se trudimo da se osnovni proces ne ugrozi”, ističe potpredsednica Komisije za akreditaciju.

Ona kategorički tvrdi da ne stoje ni primedbe koje se tiču lošeg odnosa na liniji Komisija za akreditaciju – Nacionalni savet za visoko obrazovanje.

– To apsolutno ne stoji. Tačno je da nismo imali dovoljno čestu komunikaciju sa savetom, ali samo zbog obima posla, zato što smo preopterećeni i Nacionalni savet to razume. Svi imamo apsolutno isti stav što možete da proverite i kod predsednika saveta – kategorična je dr Vujičić.

U nekoliko navrata smo pokušali da razgovaramo sa profesorom dr Srđanom Stankovićem, ali nismo uspeli da dobijemo i njegov komentar na ovu temu.

S. Gucijan

[objavljeno: 01/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.