Izvor: B92, 22.Avg.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dozvola za sedam izdavača

Beograd -- Sedam privatnih izdavača dobilo je na konkursu Ministarstva prosvete pravo da objavljuje udžbenike za šesti razred osnovne škole.

"Od dvadeset sedam rukopisa, odobreno je četrnaest. Na konkursu je učestvovalo 10 izdavačkih kuća, a odobreni su udžbenici za osam predmeta", rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu prosvete.

Odobreni su udžbenici za srpski, strani jezik (nemački), geografiju, biologiju, fiziku, matematiku, tehničko i informatičko obrazovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i likovno.

"Nacionalni prosvetni savet usvojio je ove godine novi nastavni program za šesti razred, zbog čega je Ministarstvo prosvete raspisalo konkurs za odobrenje novih udžbenika za šesti razred i tako pružilo priliku i privatnim izdavačima da ponude rukopise na odobrenje", navode u Ministarstvu prosvete.

Kako se dodaje, Ministarstvo prosvete usvojilo je i Pravilnik o ogledu, koji treba da omogući i privatnim izdavačima da učestvuju na konkursu za odobrenje udžbenika koji se koriste u osnovnim školama.

Ministarstvo je, u saradnji sa Zavodom za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, imenovalo komisiju i podkomisiju za predmete, koje su imale po tri člana, odnosno savetnike za određenu oblast.

Komisije su morale da dostave mišljenja (pojedinačna i objedinjena), kao i da na osnovu toga predlože da li da rukopis bude odobren. Na osnovu tih mišljenja sačinjena je lista odobrenih udžbenika i nastavnih sredstava za šesti razred.

Svi odobreni naslovi su na sajtu Ministarstva prosvete. Za šesti razred osnovne škole, pored Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva objaviće izdavačke kuće Kreativni centar, Klet, Narodna knjiga, Bigz školstvo, Krug, Matematiskop, M&Dakta.

Na sajtu Ministarstva prosvete od juče je katalog udžbenika privatnih izdavača od prvog do petog razreda i spisak udžbenika Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva od prvog do osmog razreda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.