Dovoljno šarana za praznike

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 16.Dec.2010, 07:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dovoljno šarana za praznike

EČKA - U Ribarskom gazdinstvu "Ečka" u Lukinom Selu privodi se kraju izlov ribe, od kojeg će se u mrežama alasa a zatim i na domaćim i stranim trpežama naći oko 3.500 tona tovljenog šarana, izjavio je komercijalni direktor tog ribnjaka Dragoljub Jovičić.

"Izlov, ili 'žetva šarana' kako to alasi kažu, odvija se po planu, ostalo je još oko 40 odsto posla u 'Belom jezeru', što planiramo da obavimo do kraja decembra", kaže Jovičić.

Prema tradiciji, sa 1.700 hektara >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << vodenih površina, izlovi se oko 90 odsto tovljenih šarana, koji se na ribnjaku sada prodaju po 210 dinara za kilogram, a u Zrenjaninu po 230 dinara. Tovljeni "ečanski šaran" najviše se traži u vreme verskih praznika - u decembru i januaru.

Kupcima se riba nudi u specijalizovanim prodavnicama Ribarskog gazdinstva "Ečka" - na četiri pijace u Beogradu, zatim u Smederevu, Požarevcu, Ćupriji, Čačku i Užicu, kao i u prodavnicama velikih trgovinskih lanaca.

Ečanski ribnjak dobio je u oktobru od Ministarstva poljoprivrede dozvolu sa izvoz ribe, pa se u Lukinom Selu sada prave planovi i privode kraju pripreme za povratak sarana na svetsku trpezu, posle pauze od pune dve decenije. U komercijalnoj službi očekuju da će šaran najlakše "doplivati" do kupaca u Slovačkoj, Austriji, Italiji, Nemačkoj i Grčkoj.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.