Izvor: Blic, 25.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dovoljno dizela za jesenje radove

Dovoljno dizela za jesenje radove

NIS je obezbedio mazut za domaće toplane, a benzina ima i na benzinskim stanicama i za sve druge distributere.

- Što se tiče jesenjih poljoprivrednih radova, imamo dovoljnu količinu dizela iako smo imali prebačaj prometa u prvih deset dana oktobra. Ako se nastavi ovakva dinamika prodaje, možemo doći do rekordne prodaje od 100.000 tona u ovom mesecu - izjavio je za 'Blic' Srđan Bošnjaković, generalni direktor NIS-a.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
On je rekao da postoji i izuzetna potražnja za mazutom.

- Prvo zbog svih onih koji mogu da supstituišu mazut za svoje potrebe, a drugo zbog toplana koje su se po prvi put ove godine objedinile i izvršile objedinjenu nabavku ukupno potrebnih količina mazuta za grejnu sezonu. Tu smo mi preuzeli obavezu i stavili na raspolaganje 140.000 tona mazuta zaključno sa 15. aprilom - objašnjava Bošnjaković.

U Srbiji trenutno postoji izuzetna potreba za bitumenima.

- Obe rafinerije NIS-a rade punom parom i samo za potrebe domaćeg tržišta isporučujemo 25.000 tona bitumena - kaže Bošnjaković.

Rafinerija Pančevo treba da bude remontovana krajem oktobra, čime će obe rafinerije biti spremne da rade u punom kapacitetu. U snabdevanju benzinskih stanica nema problema, a Bošnjaković je naglasio da se u tom pogledu izlazi u susret i ostalima koji iskažu potrebu za snabdevanjem tržišta derivatima.

- Imamo situaciju da je uvoz evrodizela liberalizovan, ali se teško sprovodi kontrola onoga što se pod tim nazivom uvozi u Srbiju. Imamo puno derivata koji, prema našem mišljenju, nisu dovoljno ispraćeni i zato smo inicirali više predloga koji se odnose na određivanje graničnih prelaza koji su opredeljeni za uvoz i kvalitetnu kontrolu - rekao je Bošnjaković.

R. Ž. Marković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.