Izvor: Glas javnosti, 03.Sep.2009, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dosta je bilo laži

Demokratska petooktobarska Srbija je napravila najvažniji korak na svom evropskom putu - stvorila je jedinstven zakonski okvir da novinare i medije zaštiti od iskušenja da objave „istinu“ koju bogomdana i doveka-nam-trajala vlast želi da saopšti narodu! Dobar je ovaj Za evropsku Srbiju usvojeni Predlog zakona o informisanju! Pa za njega su glasali i najdosledniji, izvorni tumači revolucionarnog petooktobarskog snoviđenja i borci za novi sistem vrednosti - LDP, te mučenici u olinjalim >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << odelima, poznatiji kao PUPS. Upravo su oni najveći garant da je usvojeni Predlog avangardni, te da uspostavlja nove vizionarske standarde u borbi za demokratizaciju Evropske unije kojoj mi težimo, a koja će sada očajnički juriti da dostigne upravo izborenu srbijansku slobodu, odgovornost i zaštitu medija od samovolje vlasti.

Zbog čega tvrdim da je usvojeni Predlog dobar? Ubuduće neće moći gospoda najdemokratskiji vlastodršci da nateraju novinare da objave, na primer, da našim rekama teku med i mleko, da je privatizacija uspešno i u interesu radnika sprovedena, da su nam hleb, struja, odeća, voće... najeftiniji u regionu, ma kakvom regionu, u Evropi, svetu i galaksiji. Da imamo evropski standard, da će Italijani u Kragujevcu da proizvode 200.000 automobila godišnje, a u malenoj Kini samo 140.000, da se nismo ništa posebno zadužili, ni mi ni naša deca, a kamoli unuci i praunuci, da radnici nemaju nijedan realan razlog (glad se ne računa u realne razloge) da štrajkuju, da mladi ni ne pomišljaju da u ovoj i ovakvoj evropskoj Srbiji emigriraju u EU da bi živeli u nepartijskoj i nekumovskoj državi. Elem, novinari će po novom odgovornom načinu rada morati prvo da provere tačnost takvih izjava vlastodržaca pre no što javnost upoznaju sa vešto sročenim propagandnim porukama ministara, državnih sekretara, podsekretara... i ostalog partijsko-državnog aparata zbog čijih zasluga za narod (čitaj radnih mesta u državnoj i lokalnoj administraciji) imamo užasavajući deficit u budžetu.

Novinari će morati takve izjave da provere i kod opozicionih političara, na primer. Ili da posete penzionere koji žive, tačnije lagano umiru sa dvanaestak hiljada dinara penzije. Ili da pitaju radnike koji leže na putevima i prugama po Srbiji da li se slažu sa izjavama nalickanih ministara i njihove svite čiji službeni automobili za nedelju dana pojedu toliko novca za benzin i održavanje koliko prosečna četvoročlana porodica nema za hranu, odeću, struju i lekove na godišnjem nivou. Rečju, sve što vlastodršci govore da bi nam dokazali nedokazivo, da nam je život pod njima najbolji mogući, novinari neće smeti da objave bez čvrstih dokaza (izjave političara neće biti dovoljan dokaz) ako ne žele da njihovi mediji budu drakonski kažnjeni i ugašeni. Neće smeti ni da prenose izjave predsednika, koji je svojom demokratskom rukom potpisao Predlog, da je Srbija na evropskom putu, jer to još nije dokazano. Neće smeti ni koalicija da se zove Za evropsku Srbiju, jer je donela antievropski zakon.

Emocije na stranu - usvojeni Predlog će ubrzati demokratizaciju Srbije njen evropski put i doprineće slobodi medija jer će se obiti o glavu njegovim tvorcima. Novinari sada imaju ozbiljnu šansu da se oslobode političkog tutorstva i služenja partijsko-propagandnim mašinerijama. A šta će biti s istinom? Što i dosad - uvek je u njenom središtu bio Feniks. Istina je najoštrija sablja, a vreme najbolji sudija! Dosta je bilo laži, vreme je za ISTINU.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.