Dorćolska marina čeka Teslin muzej, a grad investitore

Izvor: RTS, 05.Avg.2017, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dorćolska marina čeka Teslin muzej, a grad investitore

Jedan od najpopularnijih beogradskih muzeja mogao bi da iz Krunske ulice bude premešten na reku – to je plan gradske vlasti. Osnovano je i Koordinaciono telo, koje čine predstavnici Vlade, Beograda i nadležnih ustanova, i koje će pratiti izgradnju novog muzeja Nikole Tesle. Uz muzej bi trebalo da se sagrade i prateći sadržaji. Pre svega toga – čeka se investitor.
Kuća Đorđa Genčića čuva Teslinu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zaostavštinu već 65 godina i gotovo isto toliko je među najposećenijim muzejima prestonice.

Posetioci muzeja su zadovoljni izložbom, ali smatraju da je potreban veći prostor. "Ovo je mala zgrada za Teslu, trebalo bi da ima više prostora – da se izlože njegova dela i predstavi život", smatra posetilac iz Turske. 
Njegovo mišljenje dele i još neki posetioci. "Sve piše, sve je opisano, dosta je dobro, ali moglo bi biti i veće", kaže jedan od njih. 
I menadžer grada Beograda Goran Vesić smatra da je muzej neadekvatan.
"Naš sadašnji muzej Nikole Tesle ima oko 300 metara kvadratnih. On je lep ali nije adekvatan za sve što imamo od eksponata i on, kao takav, ima oko 100.000 posetilaca godišnje. Onda možete da zamislie kakav bi to centar bio i šta bi zanačilo za Beograd i Srbiju, da imamo na 30.000 kvadrata i muzej i naučno-istraživački centar i kampus za studente", kaže Goran Vesić, menadžer Grada Beograda.
Ideja je da sve to bude smešteno na godinama zapuštenom prostoru Dorćolske marine. Centralni objekat – Teslin muzej, trebalo da bude nekadašnji simbol industrijalizacije Beograda – zgrada stare elektrane. Uz obavezan zadatak da se očuva industrijsko nasleđe grada.
"Trenutno stručni timovi Ministarstva i Grada Beograda utvrđuju ispunjenost planskog, tehničkog i imovinskog karaktera. Koordinaciono telo planira da sva prethodna pitanja reši do kraja ovog meseca i da već od početka septembra započne i konkretna realizacija ovog projekta", kaže Aleksandra Damnjanović, državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ako sve bude po planu, do kraja godine bi bio raspisan međunarodni tender.
"Siguran sam da je Nikola Tesla dovoljno veliki brend i da imamo one koji će investirati novac. Imali smo nekoliko bogatih ljudi, uglavnom iz SAD, koji su dolazili sa tom idejom, da li će se oni pojaviti na tenderu – videćemo. Verujem da će se pojaviti", kaže Goran Vesić.
Dok o Teslinim dometima nema nesporazuma, svaki raniji predlog o promenama u njegovom muzeju, kao što je bio onaj o izmeštanju urne, nailazio je na kritike javnosti. Najnoviji od starta zato, prate konstatacije da i Tesla i Beograd, zaslužuju najveći naučno-isatraživački centar na Balkanu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.