Dopunski rad u zdravstvu

Izvor: B92, 06.Avg.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dopunski rad u zdravstvu

Beograd -- Posle 11. decembra, lekari koji rade puno radno vreme u državnoj ustanovi neće smeti da zarađuju u privatnoj praksi.

Do tog datuma svi će morati da se odluče da li žele da podele svoje radno vreme, pri čemu će onda moći da rade i za državne i za privatne ustanove. Državne klinike će organizovati večernje klinike, posle radnog vremena, kako bi omogućile dopunski rad lekarima, ali i celodnevnu uslugu pacijentima.

Posle 11. decembra vrata zdravstvenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ustanova biće otvorena i posle radnog vremena. Građani će moći da zakazuju preglede u večernjoj klinici, slično kao na privatnim klinikama, koje će u prostorijama državne ustanove obavljati njeni lekari.

Ovakvi pregledi će se naplaćivati, a cenovnik će određivati upravni odbor svake klinike pojedinačno. Pacijent će imati priliku da zdravstvenoj ustanovi uplaćuje naknadu za dopunsku zdravstvenu uslugu, za koju ustanova izdaje račun.

Zdravstveni radnik dobija prethodno utvrđenu naknadu od naknade koju je pacijent platio zdravstvenoj ustanovi.

Odluka lekara koji se opredele da svoje radno vreme podele, pa da deo plate zarade u matičnoj državnoj klinici, a deo u privatnoj praksi, otvoriće nova radna mesta za mlade nezaposlene doktore.

Prema rečima ministra zdravlja Tomice Milosavljevića, direktor zdravstvene ustanove odlučuje da li će i pod kojim uslovima dozvoliti podelu radnog vremena, što će zavisiti od mogućnosti da se na taj način organizuje rad zdravstvene ustanove i izvršavaju obaveze o pružanju zdravstvenih usluga.

Direktor ustanove koji odobri podelu radnog vremena biće u mogućnosti da zaposli novi kadar sa nepunim radnim vremenom do punog radnog vremena, za nedostajući broj sati.

To, međutim, neće važiti za rukovodioce u zdravstvenim ustanovama, jer će oni morati da rade puno radno vreme.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.