Dopisnik BBC-ja: Odnos Srbije i Hrvatske je kao dečija igra kojoj je mesto na igralištu

Izvor: Blic, 24.Sep.2015, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dopisnik BBC-ja: Odnos Srbije i Hrvatske je kao dečija igra kojoj je mesto na igralištu

Dopisnik BBC-ja iz Beograda Gaj Deloni objavio je tekst u kome je trenutnu situaciju između Srbije i Hrvatske nazvao "dečijom igrom kojoj je mesto na igralištu".

- Hrvatska zaustavi promet kamionima iz Srbije, Beograd vraća istom merom, potom Zagreb zabrani svim vozilima sa srpskim registracijama ulazak na svoju teritoriju. Srbija je Hrvatsku već tužila učiteljici, odnosno EU i da je u celoj igri bilo lopte neko bi već uvređeno otišao kući sa njom - piše Deloni. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

- Sa jedne strane, veoma šašavo, kao da je to 'milo za drago' svađa kojoj je mesto na dečijem igralištu - ocenio je novinar BBC-ja.

On međutim ukazuje da sve to ima i ozbiljniju stranu jer na obe strane tinja bes koji je ostao iz proteklog rata, a kako novinar tvrdi, stare sukobe podgrejala je i nedavna proslava vojne akcije "Oluja".

Beograd je, piše, odigrao i na kartu nacizma, kada je uporedio hrvatsko blokiranje granice s ustaškim režimom, ‘koji je sistematski masakrirao desetina hiljada Srba, Roma i Jevreja.

S druge strane, Hrvatima je dovoljno pomenuti Vukovar, piše on.

Iako su se odnosi u zadnjih 15 godina popravili, Deloni upozorava kako bi moglo doći do više turbulencija u regiji, pogotovo ako će, kako navodi, ‘izbor nacionalističke predsednice Kolinde Grabar-Kitarović pratiti i pobeda njene stranke HDZ-a na parlamentarnim izborima.’

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Da ima lopte, neko bi je već uvređeno odneo kući"

Izvor: B92, 25.Sep.2015, 09:54

Dopisnik BBC iz Beograda Gaj Deloni uporedio je da je ponašanje Srbije i Hrvatske sa ponašanjem dece na igralištu, poredeći Evropsku uniju sa učiteljicom...“Hrvatska zaustavi promet kamionima iz Srbije, Beograd vraća istom merom, potom Zagreb zabrani svim vozilima sa srpskim registracijama ulazak...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.