Donacija spojila duhovno i svetovno

Izvor: Politika, 04.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Donacija spojila duhovno i svetovno

Vršac –Posle petomesečnog rada građevinaca, u Vršcu je prekjuče predat na korišćenje temeljno uređen prostor, koji je istovremeno i porta Saborne crkve Svetog Nikolaja i dvorište OŠ „Vuk Karadžić", utemeljene još 1747. godine. Za pomenute radove Fondacija „Hemofarm" je poklonila 420.000 evra. Projekat uređenja obuhvatio je i dva univerzalna sportska terena. Pored staza su postavljene klupe, kandelabri, zasađeno je drveće, a uređeni su i travnjaci. Čitav >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prostor, površine jednog hektara, pokriven je video-nadzorom.

– Porta, odnosno školsko dvorište dugo je naruživalo centar grada, hram i školu, a taj prostor je bio i nebezbedan za đake. To nas je podstaklo da materijalno podržimo temeljnu rekonstrukciju, doprinoseći tako i očuvanju isprepletenosti svetovnog i duhovnog u Vršcu – kaže za „Politiku" izvršni direktor Fondacije „Hemofarm" Jelena Babić.

I zaista, portom, odnosno školskim dvorištem, kroz istoriju Vršca, hodale su znamenite banatske vladike, ali i velikani poput oca srpske drame Jovana Sterije Popovića, narodnog prosvetitelja Nikole Brašovana, publiciste i političara Jaše Tomića, slikara Paje Jovanovića, operske dive Sultane Cijuk, šahovskog velemajstora Bore Kostića, pesnika Vaska Pope... Čitav prostor, zajedno sa hramom i školom, svojevrstan je spomenik vršačkog svetovnog i duhovnog života, razvijenog građanskog društva. U dnu dvorišta-porte je gimnastičarska sala, poznata kao „Sokolana", u kojoj su generacije vršačke mladeži jačale telo i dobijale pouke o zdravom životu.

J. Danilović

[objavljeno: 05/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.