Dom zdravlja bez lista čekanja

Izvor: Blic, 01.Sep.2009, 06:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dom zdravlja bez lista čekanja

Opšta bolnica u Paraćinu važi za jednu

od najbolje organizovanih ustanova

Najbolje ocenjene zdravstvene ustanove u Srbiji su Dom zdravlja u Sopotu, opšte bolnice u Paraćinu, Ćupriji i Sremskoj Mitrovici i četiri apoteke.



Na Nacionalnoj konferenciji o stalnom unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite predstavnici Ministarstva zdravlja juče su saopštili da su najvišu ocenu, tri zvezdice, pored navedenih ustanova dobile i apoteke u Subotici, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Loznici, Smederevu i Sremskoj Mitrovici.

Praćeni su pokazatelji procesa rada, zadovoljstvo pacijenata i zaposlenih, kontinuirana medicinska edukacija i rad komisija za kvalitet u zdravstvenim ustanovama. Ove godine je prvi put praćen kvalitet zdravstvene zaštite za celu 2008. godinu, a do sada je to rađeno za šestomesečni period i promenjen je način rangiranja. Najbolje ocenjene ustanove dobijaju tri zvezdice, potom dve i jednu.

Ministar zdravlja prof. dr Tomica Milosavljević kazao je da je rad na unapređenju kvaliteta jedan od mehanizama za unapređivanje zdravstvenog sistema.

Direktorka najboljeg Doma zdravlja „Sopot” dr Slavica Simeunović prokomentarisala je za „Blic” u čemu je njihov uspeh.

- Dosledno smo se pridržavali svih preporučenih kriterijuma kvaliteta rada. Kod nas ne postoje liste čekanja, nikog od pacijenata ne vraćamo, ni za jedan pregled ne zakazujemo. U DZ „Sopot” lekari ostaju i nakon radnog vremena, jer smatraju da bolest ne može da čeka. U tome je tajna našeg uspeha - rekla je dr Simeunović.

Zdravstveni centar u Sremskoj Mitrovici ima posteljni fond od 513 kreveta. Godišnje broj lečenih pacijenata je oko 21.000, uz 82.000 ostvarenih bolničkih dana. U operacionim salama obavi se godišnje oko 5.000 operacija. Uporedo sa poboljšanjem uslova rada, obnovljena je i oprema u više službi i uvedene su nove metode lečenja. Nabavljeni su novi ultrazvučni aparati za kardiologiju, ginekologiju i službu radiologije. Nova oprema u operacionim salama hirurške službe i službe ginekologije omogućila je uvođenje novih operativnih tehnika, naročito iz domena endoskopske hirurgije. Sve ove višegodišnje uspešne aktivnosti rezultirale su i sa više nagrada i priznanja, među kojima se izdvajaju diploma organizacije CARLBRO i diploma za najuspešniji zdravstveni centar u Srbiji za 2006. godinu koju dodeljuje Ministarstvo zdravlja.

Putuju samo da se leče u Ćupriji

Najbolje ocenjena je i Opšta bolnica u Ćupriji, koja je jedna od najrespektabilnijih ustanova ovog tipa u Srbiji. Osnovana je još 1881. godine, a u njoj danas radi 158 lekara i 533 medicinske sestre. Bolnica u Ćupriji pruža usluge iz zdravstvene zaštite svim opštinama na području Pomoravskog okruga i to pacijentima u Jagodini, Paraćinu, Ćupriji, Despotovcu, Svilajncu, Rekovcu. U prošloj godini u ćuprijskoj bolnici ostvareno je 135.895 bolničkih dana, što znači da su u 2008. godini u proseku 372,3 bolničke postelje bile popunjene svakog dana. Lekari ove ustanove pružaju usluge iz gotovo svih specijalističkih i supspecijalističkih grana savremene medicine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.