Dom radio bez  dozvole čitavih sedam godina

Izvor: Press, 16.Avg.2010, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dom radio bez dozvole čitavih sedam godina

Inspektori juče zatvorili starački dom „Horizonti" iz kojeg je nestala Mirjana Zima (63). U potragu se uključila i policija. Ispituju se optužbe porodice da je baka seksualno zlostavljana u domu Ministarstvo rada i socijalne politike zatvorilo je juče privatni starački dom „Horizonti" u selu Rakovica u podnožju Avale, iz kojeg je 11. avgusta nestala Mirjana Zima (63), koja još nije pronađena. Inspektori Ministarstva utvrdili su da je dom >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << sedam godina radio bez dozvole.U potragu za Mirjanom uključila se i policija, ali tek kada je u nedelju po podne, na poziv Pressa, dom obišao Rasim Ljajić, ministar rada i socijalne politike. Njena porodica optužuje vlasnika doma Ljubišu Lazarevića da je prikrivao zlostavljanje kojem je ova žena bila izložena.
Ministarstvo će, kako je juče saopšteno, podneti prekršajne prijave protiv vlasnika doma i zaposlenih koji su prekršili principe stručnog rada. Pored toga, protiv vlasnika će biti podneta i krivična prijava zbog kršenja Zakona u pogledu smeštaja korisnika.
Sedam dana za iseljenje
Kako saznaje Press, u Srbiji ukupno radi oko 150 staračkih domova, a svaki treći, poput ovog u selu Rakovica, posluje bez dozvole. Legalnih je, s druge strane, oko 90, što državnih, što privatnih. „Horizonti" su radili i pored toga što je vlasniku Ljubiši Lazareviću Ministarstvo rada i socijalne politike izreklo zabranu obavljanja te delatnosti, ali na drugoj lokaciji. On je, naime, imao objekte i u naseljima Kumodraž i Mirijevo.
Inspektori Ministarstva rada obišli su juče „Horizonte" i ustanovili da osim dozvole, objekat ne ispunjava ni uslove za izdavanje. Inspektorka za socijalnu zaštitu Nena Darmanović rekla je za Press da je domu zabranjen rad i da je vlasniku dat rok od sedam dana da iseli štićenike.
- Za sve vreme rada, vlasnik doma „Horizonti" nikada nije ni podneo zahtev za dobijanje dozvole Ministarstva - navela je Darmanovićeva.
- Ustanova je registrovana u Agenciji za privredne registre kao dom za smeštaj i boravak. Objekat, inače, nema dovoljno zaposlenih. Mi smo zatekli osmoro - četiri negovateljice, pomoćnog radnika u kuhinji, spremačicu i radnika na obezbeđenju. Imaju i socijalnu radnicu koja je trenutno na godišnjem odmoru. I ona snosi odgovornost za sve, jer kao socijalni radnik mora da zna na koji način se postupa sa starima.
Darmanovićeva dodaje i da su inspektori u domu zatekli 34 dosijea stanara, sa zdravstvenim podacima, što znači da zahtevaju posebnu negu, koju stanari doma „Horizonti" nisu imali.
- Dosijei sva 34 korisnika sadrže samo medicinsku dokumentaciju. Nema, međutim, njihovih izjava da su smešteni uz sopstveni pristanak, kao ni dokaza da su pod starateljstvom, odnosno da su smešteni uz saglasnost staratelja. Imajući u vidu da je Zakonom predviđena obaveza da se licima, koja nisu sposobna da izraze svoju volju, postavlja privremeni staratelj u postupku smeštaja radi zaštite njegovih interesa, inspekcija je konstatovala da u slučaju štićenice Mirjane Zime to nije urađeno. Pored toga, zaposleni u domu nisu inicirali postavljanje staratelja, niti su upozorili srodnike na tu obavezu - objasnila je Darmanovićeva.
A, od Mirjane i dalje nema ni traga ni glasa. Prema rečima njenog sina Bobana, juče ujutru se i policija iz gradskog SUP-a i Stanice „Beli potok" uključila u potragu.
Propisi nisu ispoštovani
- Dao sam izjavu juče ujutru u SUP-u i oni su odmah posle toga izašli na teren. Ako se utvrdi da je bilo seksualnog zlostavljanja, kako su napisale žene iz doma u dnevniku i kako je rečeno inspektorima, u slučaj će se uključiti i druga ekipa - kaže Boban Zima.
U Ministarstvu rada i socijalne politike Pressu je rečeno da je samo tokom prošle godine inspekcija zatvorila oko 30 divljih domova. Inspektorka Nena Darmanović poručila je svima koji se interesuju za smeštaj u nekom od domova za stare da obavezno provere da li postoji dozvola za rad.
- Neophodna je dozvola Ministarstva rada i socijalne politike, jer su neki domovi registrovani kao pansioni kod Agencije za privredne registre, ali kao takvi ne mogu da budu korišćeni za smeštaj starih osoba - objašnjava Darmanovićeva.   

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.