Dolaze još teže godine

Izvor: Politika, 17.Jan.2014, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dolaze još teže godine

U „Metalcu”, koji 2013. završava sa 70 miliona evra prihoda i više od četiri miliona profita, procenjuju da naredni period neće biti nimalo lak

Gornji Milanovac – Završni račun još nije gotov, ali u kompaniji „Metalac“ su sigurni da će on pokazati da je u 2013. godini ostvaren prihod od oko 70 miliona evra, pri čemu će profit premašiti četiri miliona evra. Kompanija je nadmašila rezultate u prethodnoj godini, ali je za tri procenta podbacila svoj ambiciozni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << plan.

Obraćajući se radnicima, direktor Petrašin Jakovljević je rekao da su rezultati, u uslovima privređivanja u minuloj godini, mogli biti i gori i najavio je još težu godinu:

– Uprkos tome, u ovu godinu ulazimo sa ambicioznim planom povećanja prihoda za devet odsto, a to od svakog od vas zahteva maksimalnu posvećenost kompaniji.

Kompaniju u aprilu očekuje obeležavanje 55 godina postojanja. Predsednik nadzornog odbora Dragoljub Vukadinović je istakao da je pre četvrt veka ovde radilo 27 visokoobrazovanih stručnjaka, a danas ih je 180. U godinama koje slede njihova pamet treba da dođe do izražaja. U „Metalcu“ u kojem se oduvek mnogo radilo, predsednik više puta podvlači: moramo više da radimo.

– Ne možemo se istrgnuti iz ambijenta, kao da smo deo Nemačke ili Engleske. U zemlji smo koja je – za posmatranje. Imamo 159 preduzeća u restrukturiranju, 450 firmi koje su propale na tenderima i aukcijskim prodajama. Tek treba da se bavimo sudbinom javnih preduzeća, na državnom i lokalnom nivou, koja su puna partijskih kadrova. Ne možemo imati plate od 2.000 evra pri 850.000 nezaposlenih, pola miliona penzionera sa primanjima ispod 20.000 dinara i sa ovakvom platežnom moći. „Metalac“ je prinuđen da deli sudbinu države u kojoj je – opisuje ambijent predsednik Vukadinović, prognozirajući da će narednih pet godina biti teže od proteklog petogodišnjeg perioda.

Vukadinović ističe da „ne treba da se plašimo“, ali se ne ustručava da najavi „rezove“ koji su neophodni da bi se uspešno opsta(ja)lo: oni koji rukovode, a nemaju rezultate, zameniće se sposobnijima; radna i tehnološka disciplina mora se dići na viši nivo; treba manje angažovati obrtni kapital u zalihama materijala i gotovih proizvoda (u protekloj godini je to bio problem).

– Za kompaniju će nastati problem kroz desetak godina kada prosečna plata u državi bude iznad 700 evra. Verovatno ćemo morati da sužavamo asortiman, svakako postepeno, osluškujući kakve se promene dešavaju na tržištu. Siguran sam da će „Metalac“ i tada biti stabilna kompanija, ali sa 1.000 ili 1.100 radnika. Možda ćemo uspeti da zadržimo i sadašnjih 1.700, ali samo kroz nove programe i poslove.

Kompanija je, svojevremeno, privatizovana tako što su akcije kupili zaposleni u njoj. Vukadinović je ranije upozorio da se „polako topi deo vlasništva koji imaju radnici“ i da bi bilo dobro da zaposleni, pogotovu novi, kupe još akcija, to jest da vide svoj interes ne samo kroz zaposlenost, nego i kroz vlasništvo. To će doprineti da firma i dalje bude stabilna u rukama zaposlenih. Ovo predsednik smatra bitnim, aludirajući na mnoge neuspele privatizacije:

– Najbolje je upravljati firmom ako imate dvostruki interes: zaposlenost i vlasništvo. Ako imate drugog vlasnika, sa strane, vi ne možete upravljati njegovim idejama: da li će on vas da proda, da li će da vas zatvori, ili će vas pretvoriti u „šoping mol“. Sudbina vam je u nečijim drugim rukama.

B. Lomović

objavljeno: 18.01.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.