Dokumentarni film RTS-a o poslednjem kongresu SKJ

Izvor: RTS, 19.Jan.2020, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dokumentarni film RTS-a o poslednjem kongresu SKJ

Povodom trideset godina od održavanja Četrnaestog kongresa Saveza komunista Jugoslavije, koji se ocenjuje i kao početak raspada SFRJ, novinarka RTS-a Svetlana Janićijević pripremila je dokumentarni film "Kako je propao SKJ" koji će se u četvrtak emitovati na RTS-u.
Autorka emisije Svetlana Janićijević rekla je da su stavovi o tome ko je odgovoran za stvari koje su se dogodile na Četrnaestom vanrednom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kongresu Saveza komunista Jugoslavije i dalje nepromenjeni i da je trideset godina malo vremena za to.

"Reč je o tom Četrnaestom vanrednom kongresu Saveza komunista Jugoslavije koji je bio ujedno i poslednji. Mada se nisu svi tome nadali. Neki su želeli da učvrste jedinstvo Saveza komunista Jugoslavije, neki su došli da bi to bio poslednji skup jugoslovenske komunističke organizacije", navela je Svetlana Janićijević.
Dodala je da je napravljena priča o tome kako je do svega toga došlo i da je razgovarala sa svim živim učesnicima od Slovenije do Makedonije.
"Mislim da imamo kompletnu priču i podsećanje svih aktera koji su u tome učestvovali i zaista su tu stavovi prilično nepromenjeni. Posebno oni koji su u tom trenutku bili ultimativni i na dva pola, to su u to vreme slovenački i srpski delegati. Malo se kolebaju oni koji su bili posmatrači", kazala je Svetlana Janićijević.
Dodaje da je kongres bio dramatičan, kako za one koji su bili prisutni, tako i za one koji su pratili kongres putem televizijskog prenosa.
"Bilo je dramatično meni koja sam bila student, pa to gledala. Bilo je dramatično, ne zato što sam ja navijala za komunističku partiju, nije me zanimala uopšte, ali to se poistovećivalo sa državom, zato što su oni vodili celu državu. Nekako sam uživo u prenosu gledala kako se raspada ta država, to je početak tog raspada", rekla je novinarka RTS-a.
Navodi da je posebno bilo dramatično za one koji su se zalagali za to da se sačuva Jugoslavija i Savez komunista Jugoslavije.
Geneza sukobaOsim događaja na kongresu, u emisiji će biti reči i o onome šta je dovelo do razmimoilaženja stavova na Četrnaestom kongresu.
"Ti sukobi su krenuli mnogo ranije. Što kaže jedan od mojih sagovornika, nema tu nevinih među njima, verovatno i na sebe tu misli. Bavimo se genezom tog sukoba, koji počinje već negde sedamdesetih, kada mislimo da je Jugoslavija bila na vrhuncu bratstva i jedinstva", navela je Svetlana Janićijević.
Dodaje da je napravljen veliki posao tokom pretrage arhive i da je prednost RTS-a što ima bogat programski arhiv, kao i da će ovo biti jasna priča i za sladokusce i za one koji nisu upućeni u događaje sa Četrnaestog kongresa SKJ.
Emisija "Kako je propao SKJ" biće prikazana u četvrtak u 21.00 na Prvom programu RTS-a.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.