Doktorki uzbunjivaču otkaz – po zakonu

Izvor: Politika, 05.Jun.2012, 01:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doktorki uzbunjivaču otkaz – po zakonu

Dr Bojana Bokorov: to je osveta, jer sam ukazala na trgovine listama čekanja za zračenje

Bojana Bokorov, koja je na stranice medija stigla jer je tvrdila da se u Institutu za onkologiju Vojvodine tokom 2009. godine „trgovalo” listama čekanja za zračenje, dobila je rešenje o otkazu ugovora o radu na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu. Ona u razgovoru za „Politiku” tvrdi da je otkaz dobila zbog ukazivanja na koruptivne radnje, a ne zbog neispunjavanja obaveza – aktivnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sa studentima i pisanja radova.

Od ovog otkaza, doktorku Bokorov nije zaštitio ni status uzbunjivača, koji je dobila od Agencije za borbu protiv korupcije. Ovih dana dr Bokorov je na bolovanju zbog problema sa astmom i šećernom bolešću, koje su kulminirale posle svih preživljenih stresova, pa još nije podnela žalbu na ovakvu odluku.

– Ovo je osveta, jer sam ukazala na trgovanje listama čekanja, kada su pojedinci dobili enormne zarade. Samo za jedan tretman unutrašnjeg zračenja, a ima ih pet, naplaćivalo se 1.000 evra, što je 5.000 evra po jednom pacijentu, a bilo ih je više od 400 – navodi dr Bojana Bokorov.

Ona objašnjava da su njene kolege sa Katedre za radiologiju učinili sve da još od kraja 2009. godine, odnosno početka 2010. ne održi nijedno predavanje.

– U 2011. imala sam jedan ispitni dan i nisam bila mentor nijednom studentu. Bila sam na bolovanju pet meseci 2007. godine, ali u toku letnjeg raspusta i nedavno, tako da to ne može da bude razlog za otkaz. Nisu mi slali studente, niti omogućavali da radim kao docent – navodi dr Bokorov, dodajući da kao uzbunjivač pod zaštitom Agencije za borbu protiv korupciju nije mogla da dobije otkaz.

U ovoj agenciji kažu da je tačno da kao uzbunjivač dr Bojana Bokorov ne može da dobije otkaz, ali samo u Institutu za onkologiju Vojvodine.

– Na našem sajtu postoji obrazac koji, kada neko želi da dobije status uzbunjivača, mora da popuni. Kada neko podnese predstavku kojom ukazuje na neregularnosti u određenoj instituciji, mora da navede u odnosu na koju ustanovu želi da bude zaštićen. Gospođa Bokorov je navela da je to Institut za onkologiju Vojvodine i ona je takvu zaštitu, koja traje dve godine, dobila. Mi smo najpre poslali u tu ustanovu inspekciju rada, jer su protiv nje vođeni razni postupci za povredu radnih obaveza. Kada smo dobili nalaze inspekcije, direktora Instituta za onkologiju smo obavestili da dr Bokorov uživa status uzbunjivača i da ne sme da trpi posledice odmazde. To je još na snazi – objasnila je za „Politiku” Aleksandra Kostić, pi-ar Agencije za borbu protiv korupcije.

Međutim, u agenciji objašnjavaju da dr Bokorov nije podnela zahtev za status uzbunjivača na Medicinskom fakultetu.

– Oni su se dovitljivo snašli i ona je prosto dobila otkaz. Svima je očigledno šta se dešava, ali naši mehanizmi se kreću u strogim okvirima zakonskih nadležnosti – kaže Aleksandra Kostić, dodajući da povodom ovog slučaja agencija može od inspekcije rada da traži da izvrše uvid i da ih izvesti o okolnostima pod kojim je dr Bokorov dobila otkaz.

Na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, iz kabineta dekana, profesora dr Nikole Grujića „Politika” je dobila objašnjenje da je pravno sve čisto.

Uz primedbu da više ne želi da priča o ovom slučaju, povodom kog je već davao izjave u medijima, dekan je preko sekretarice poručio da je regularno bio raspisan konkurs za reizbor u zvanje docenta za dr Bojanu Bokorov, na koji se ona nije javila, a pošto joj je isteklo ovo zvanje, dobila je otkaz.

O. Popović

objavljeno: 05.06.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.