Izvor: RTS, 13.Jan.2022, 19:11

Doktorka Katarina Kostić – heroj Hitne pomoći, ušla kroz gepek smrskanog automobila da spasi povređene

"Dugo sam čekala ovaj posao i dočekala sam ga. Imala sam mnogo sreće. U poslu lekara u hitnoj pomoći, a ne u domu zdravlja ili klinici, pronalazim sebe. Volim da pomažem ljudima, da spasavam živote", kaže Katarina Kostić, 27-godišnja lekarka Hitne pomoći, koja je ovih dana, sa razlogom, junakinja društvenih mreža.
Posle naporne noći, taman pred kraj smene, još jedan poziv u 7 ujutru: saobraćajna nesreća na Pupinovom mostu. Kada je sa svojom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ekipom stigla, doktorka Katarina Kostić ugledala je smrskan auto u kome je bio zaglavljen životno ugrožen pacijent.

Doktorka Kostić kaže da se u takvim situacijama zove i vatrogasna služba, ali da sada nije moglo da se čeka.
"Morali smo sami da se snađemo i da intervenišemo na licu mesta. Medicinska sestra, koja radi sa mnom u ekipi, prišla je sa jedne strane auta: stavljala je kragnu, koja se stavlja kada sumnjamo na prelom vratnog dela kričme, a ja sam morala kroz gepek, jedino sam tu mogla, da na taj način dođem do pacijenta", priča doktorka.
Sekunde su bile duge kao minuti, komunicirali su pogledima.
"Bio mi je cilj samo da ne dođe do težih telesnih povreda, zato što su kolege pokušavale da otvore auto u tom trenutku, samim tim su mogle da nastanu. Morala sam da obezbedim pacijenta što sam više mogla", objašnjava Kostićeva. 
Ne postoje knjige iz kojih se može naučiti kako da se postupa u ovakvim situacijama.
"Razmišljala sam samo o intervenciji pošto, za ovih osam meseci koliko radim u hitnoj, nisam imala ovakav slučaj. Razmišljala sam o tome da li je povređeni dobro. Raspitala sam se: jeste i hvala Bogu da smo uspeli da stignemo na vreme i da ga spasemo", navodi doktorka.
Ne postoje ni reči koje mogu da opišu osećaj kada nekoga spasete, kaže doktorka.
I dalje nije svesna da je zahvaljujući snimku nekoga iz kolone njena intervencija kroz gepek smrskanog automobila sada na svim portalima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.