Izvor: RTS, 24.Jan.2022, 08:23

Doktori upozoravaju: Bolnice zakrčene zbog preloma, pažnja i adekvatna obuća osnov

Doktorka Danijela Jeftić iz Hitne pomoći rekla je za RTS da je zajednički imenitelj tokom svih ovih dana ogroman broj povreda i na javnim mestima, a tokom noći bilo je i dosta kućnog traumatizma. Direktor Urgentnog centra doc. dr Marko Ercegovac kaže da ortopedski pacijenti čine trećinu svih pacijenata. Imali smo toliko preloma da su bolnice bile zakrčene, navela je Jeftovićeva.
Hitna pomoć imala je trocifren broj intervencija i tokom protekle >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << noći, ali i tokom proteklog dana.

Doktorka Danijela Jeftić iz Hitne pomoći rekla je da je 115 poziva bilo noćas, a juče 125. Broj intervencija na javnim mestima juče je bio 21, a noćas 13, do ovog trenutka bilo je oko 1.600 poziva Hitnoj.
"Zajednički imenitelj tokom svih ovih dana je ogroman broj povreda i na javnim mestima, a tokom noći bilo je i dosta kućnog traumatizma", istakla je Jeftićeva.
Prema njenim rečima, imali su toliko preloma da su bolnice bile zakrčene.
"Uglavnom se radi o starim ljudima, mada je bilo dosta povreda i kod mlađih. Kod starijih je to najčešće prelom kuka", navela je doktorka i upozorina i na prelome glave.
I službe urgente medicine i ortopedi u ovo doba godine imaju mnogo posla. Tokom vikenda lekari Urgentnog centra beleže 15 odsto više preloma i povreda.

Direktor Urgentnog centra doc. dr Marko Ercegovac rekao je za RTS da ortopedski pacijenti čine trećinu svih pacijenata, od 1500 pacijenta tokom vikenda oko 500 je ortopedskih.
Prema njegovim rečima, mlađi pacijenti su lomili gornje ekstremitete, a stariji donje.
Doktori kažu da je prevencija najvažnija i upozoravaju da su pažnja i adekvatna obuća osnov. Apeluju na starije sugrađane da ne izlaze bez preke potrebe iz kuće.
Kako je naveo Ercegovac, u ovom periodu ima dosta hroničnih bolesnika, dominiraju plućni i postkovid bolesnici.
Govoreći o značaju vitamina D, doktorka Jeftić je rekla da on ojačava kosti i da je bitan za sve starosne kategorije, posebno za decu, trudnice i starije.
"Treba da ga unosimo stalno, opadanje kose, melanholija, depresija, česti bolovi u kostima treba da nas upućuju na manjak vitamina D i da ga redovno nadoknađujemo", istakla je Jeftićeva.
Kako je rekla, istraživanja pokazuju da je D vitamin povezan i sa migrenama, dijabetesom, menstrualnim sindromom, hipertenzijom, autoimunim i malignim bolestima.  

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Doktorka iz Hitne pomoći upozorava: Bolnice zakrčene zbog PRELOMA

Izvor: Blic, 24.Jan.2022

Doktorka Danijela Jeftić iz Hitne pomoći rekla je za RTS da je zajednički imenitelj tokom svih ovih dana ogroman broj povreda i na javnim mestima, a tokom noći bilo je dosta i kućnog traumatizma. Imali smo toliko preloma da su bolnice bile zakrčene, navela je Jeftovićeva.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.