Dogovorena zajednička radna grupa Srbije i Crne Gore za infrastrukturne projekte

Izvor: Blic, 03.Feb.2017, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovorena zajednička radna grupa Srbije i Crne Gore za infrastrukturne projekte

Srbija i Crna Gora formiraće zajedničku radnu grupu za praćenje realizacije infrastrukturnih projekata u drumskom i železničkom saobraćaju, dogovoreno je na današnjem sastanku ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorane Mihajlović i ministra saobraćaja i pomorstva Crne Gore Osmana Nurkovića.

Radna grupa omogućiće bolju koordinaciju u realizaciji infrastrukturnih projekata od zajedničkog interesa, kao što su izgradnja autoputa Beograd - Južni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Jadran, rekonstrukcija pruge Beograd-Bar kao i efikasnije granične procedure za teretne vozove, saopštilo je srpsko Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Mihajlovićeva je podsetila da Srbija i Crna Gora imaju potpisan sporazum iz 2010. godine o izgradnji zajedničke stanice Bijelo Polje, umesto postojeće dve u Bijelom Polju i Prijepolju.

- Primena ovog sporazuma važna je za obe zemlje jer će prepoloviti zadržavanje na granici i ubrzati transport robe železnicom. Pored toga, u novembru će biti završena rekonstrukcija pruge Resnik-Valjevo i u 2017. očekuje nas nastavak razgovora o obezbeđivanju finansiranja za deonice od Valjeva do granice sa Crnom Gorom - rekla je Mihajlović.

Jedan od prvih zadataka radne grupe biće i utvrđivanje tačne lokacije spajanja autoputa kod mesta Boljare, gde bi se gradio zajednički granični prelaz, uz mogućnost apliciranja kod evropskih fondova za finansijsku podršku u izradi dokumentacije i izgradnju prelaza.

- Spajanje autoputem sa Srbijom za nas je posebno važno zbog razvoja turizma i povezivanja sa regionom - rekao je crnogorski ministar Osman Nurković.

Na sastanku je razgovarano i o organizaciji prevoza putnika tokom rekonstrukcije barske pruge, boljoj saradnji dve inspekcije na suzbijanju sive ekonomije, kao i o saradnji avioprevoznika, Er Srbije i Montenegro erlajnsa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.