Izvor: B92, 10.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodeljene nagrade Borivoje Mirković

Beograd -- Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu dodeljene su nagrade "Borivoje Mirković" za najbolji studentski novinarski rad.

Ove godine prestižna nagrada je dodeljena za novinski članak i televizijsku reportažu. Nagrada se dodeljuje studentima koji su svojim radom pokazali visoke profesionalne standarde. Nagradu Borivoje Mirković dodeljuje istoimeni fond u čast jednog od najvećih novinara u bivšoj Jugoslaviji, koji je postavio profesionalne standarde istraživačkog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novinarstva.

Novinski članak "Javna tajna strogo poverljivo" bavi se korupcijom na univerzitetu. Autorke Danijela Haško i Jelena Vučić kažu da su istraživanje teme obavile lako samo zbog toga što su studentkinje.

One misle da to neće biti tako kada se zaposle u medijima, jer se važne informacije kriju, a ono što novinari otkriju nikada nije predmet sudske istrage.

"Iskreno, sve me brine, jer ja tim poslom treba da se bavim. A ako želim da dođem do nečega, uvek će možda biti prepreka na putu", kaže Danijela Haško.

"Ne verujem, sudeći po reakcijama, da će se ovo razrešiti. I da će neko ko treba to da reši, da reši. Jer se na kraju priče pojavljuje neki svemogući, koji zatvara krug", kaže Jelena Vučić.

Marija Stojančić i Tamara Todorović nagradu su dobile za TV reportažu. One kažu da svi mediji polako postaju tabloidni i da se naročito na televiziji vidi svašta.

"Zabrinjava me to što se to širi, ne kroz sve medije, nego kroz sve pore društva. Brine me to što životi slavnih zaokupiraju živote nas neslavnih. A prosečan čovek u Srbiji najviše vremena provodi ispred TV-a", kaže Marija Stojančić.

"Mislim da ima previše žutila i da to postaje masovno, pa je pitanje koliko pojedinac može sa tim da se suoči", kaže Tamara Todorović.

Novinari i profesori kažu da, pored raznih organizacija, ima i običnih ljudi koji su spremni samoinicijativno da napadnu predstavnike medija. Za to su pre svega odgovorni političari.

"Ako mi imamo ljude koji se tri meseca bore za vlast, a onda ne mogu da formiraju vladu, to otvara put najretrogradnijim političkim opcijama u našoj zemlji da možda ugrabe deo vlasti, a stvaraju se uslovi za njihov širi prodor", kaže Rade Veljanovski, profesor FPN-a.

"Onda nema nikave sumnje da je odgovornost onih koji se nalaze u našoj politici najveća", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.