Izvor: B92, 09.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodeljena nagrada za ljudska prava

Beograd -- Beogradski centar za ljudska prava uručio je godišnju nagradu "Konstantin Obradović" za unapređenje kulture ljudskih prava.

Ovogodišnji žiri za dodelu nagrade, koji su činili književnik Filip David, sociolog Vesna Pešić i direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević, odlučio je da priznaje bude ravnopravno dodeljeno prevodiocu i publicisti Mirku Đorđeviću i vojvođanskom ombudsmanu Petru Teofiloviću.

Mirko Đorđević, kome >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je nagrada dodeljena za "nesebično zalaganje za opšti interes”, rekao je da ljudska prava, bez obzira na napore, nikada neće u potpunosti biti odbranjena i da je primio priznanje kao lični izazov za dalja napore u tom pravcu.

"Izuzetno je teško baviti se ljudskim pravima, jer ste na udaru kvazipatriota i jedne pomodne religioznosti, začinjene politikanstvom, čija je teza da su ljudi u crkvi nedodirljivi. Upravo tu imamo problema sa kvazireligioznošću kod nas, koja poprima zabrinjavajuće razmere", kazao je Đorđević prilikom uručenja nagrade.

On je rekao i da se u sadašnje vreme posebno manipuliše religijom i da se trenutno u medijima pojavljuju "opsenari, a na ulicama varvari, koji na najgori način narušavaju temeljne vrednosti srpske kulture".

Pokrajinskom ombudsmanu Petru Teofiloviću priznanje je dodeljeno za pokazanu "zavidnu količinu energije, znanja i saosećanja sa žrtvama kršenja ljudskih prava” prilikom obavljanja poslova zaštitnika prava građana.

Teofilović je rekao da je u Srbiji neophodno još raditi na izgradnji kulture ljudskih prava. "Nije dovoljno samo donositi zakone koji štite ljudska prava, važno je i kako se propisi sprovode u praksi”, rekao je Teofilović na svečanom uručenju nagrade.

Pokrajinski ombudsman je naglasio da poštovanje ljudskih prava nije samo interno pitanje neke zemlje, već obaveza po međunarodnim ugovorima i propisima i da njihovo sprovođenje prate važne međunarodne institucije i organizacije.

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević rekao je da se priznanje "Konstantin Obradović" dodeljuje onima koji su "najviše doprineli atmosferi tolerancije, poštovanja i odnosa prema drugima".

Nagrada, koja se od 2000. godine dodeljuje za doprinos unapređenju kulture ljudskih prava u Srbiji, nosi ime po osnivaču Beogradskog centra za ljudska prava Konstantinu Obradoviću.

Nagrada "Konstantin Obradović” do sada su dodeljene Gordani Matković, Predragu Koraksiću, porodici Milivoja Despota u njegovo ime, Svetlani Lukić i Svetlani Luković, Ivanu Čoloviću, Desimiru Tošiću i organizaciji Žene u crnom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.