Izvor: B92, 22.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodeljena nagrada Zoran Mamula

Beograd -- Novinar Radija Slobodna Evropa Miloš Teodorović dobitnik je ovogodišnje nagrade Zoran Mamula, koju dodeljuje B92.

Nagrada se dodeljuje za posebna dostignuća u radio novinarstvu. Obrazlažući dodelu nagrade Teodoroviću, predsednik žirija, glavni urednik Radio Beograda Dušan Radulović, rekao je da je autor reportažom pod nazivom Slučaj JG Paulika, istraživačkim novinarstvom pokušao da rasvetli slučaj pedofilije koji je povezao Dubrovnik i Leskovac.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />"Ono što je autor zamislio, a to je da osvetli slučaj pedofilije u vezi sa, naravno, i za grad u kome je bio svojevremeno i vladika Pahomije, da proba da nađe sve, od Hvatske i Dubrovnika, gde je Paulik bio sa jednom maloletnicom, do samog Leskovca, do policije, pa i samog Paulika, sve je to ukomponovano u jednu vrlo tečnu priču, koja stvarno pokazuje izuzetan trud i na neki način zaokružuje temu koju je autor uzeo", kaže Radulović.

Dobitnik nagrade Zoran Mamula, Miloš Teodorović, naglašava da je njegova reportaža skoncentrisana na propuste policije i socijalnih službi, a ne na samog čoveka koji je osumnjičen za pedofiliju. On kaže da se u priči naglašavaju i propusti hrvatskih i srpskih službi zbog nedostatka koordinacije u borbi protiv kriminala.

"Kada se sažme u jednoj rečenici, to je priča o pravima deteta, to je nagrađena priča. Ja želim da podvučem da mi svakodnevno gledamo golu i bosu decu po Beogradu i drugim gradovima u Srbiji, koja prose, i ponašamo se kao da se ništa ne događa. Ona sredina koja je neostljiva na patnju najnezaštićenijih je duboko bolesna sredina, a država koja nije u stanju da zaštiti najnezaštićenije praktično nema svrhu postojanja. To je jedan nivo zbog koga mi je drago što sam dobio nagradu - drugi je zbog samog Zorana Mamule", kaže Teodorović.

Nagrada Zoran Mamula dodeljuje se od 2002. godine. Miloš Teodorović je peti dobitnik ove nagrade. Zoran Mamula je bio urednik i jedan od osnivača B92. Novinarsku karijeru počeo je 1985. u studentskom programu Index 202. Na mestu novinara i urednika, s kraćim prekidima, u B92 je radio 12 godina. Radio je i u Radiju Slobodna Evropa, Radio Brodu i listu "Evropljanin". Autor je izuzetno velikog broja radio emisija među kojima su Intervju dana, Jutopija, Kažiprst, a bio je i vodeći novinar i simbol informativnih programa i Radija i Televizije B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.