Dobrovoljnost dolaska

Izvor: Politika, 29.Jul.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobrovoljnost dolaska

Svratište, kako i sama reč kaže, jeste mesto u koje deca koja žive i rade na ulici mogu da dođu u svako doba dana i noći

Centar za inkluziju mladih (CIM) ima moto na kome zasniva svoj rad – dete je na prvom mestu. Postoje principi na kojima se zasniva rad Svratišta koji je CIM i inicirao i otvorio. To su: dobrovoljnost, poverljivost, neosuđivanje, individualnost u pristupu, jasnoća pružanja informacija, postupnost u planiranju usluge, participacija deteta i princip >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zaštite prava deteta.

Sam dolazak u Svratište zasniva se na dobrovoljnosti korisnika, obavlja se 24 sata svih 365 dana u godini.

Tokom prijema korisnik se informiše o usluzi i pravilima ponašanja. Istovremeno se od deteta traže određeni osnovni podaci koji se unose u evidenciju Svratišta. Prilikom svakog prijema posebno se vodi računa o tome da dete koje će dolaziti u Svratište ne predstavlja opasnost po sebe, druge i zaposlene.

Uz aktivno učestvovanje dece, doneta su i pravila koja su na snazi u Svratištu. Ona omogućavaju njegovo nesmetano funkcionisanje koje je posebno važno u uslovima kada se na malo raspoloživog prostora zatekne i po sedamdesetoro dece.

Prihvatanje i podrška, neosuđivanje i postupna integracija u društvo ciljevi su, zadaci i obaveze svakog od nas prema deci koja su svakodnevno izložena diskriminaciji.

Usluge koje se nude u okviru Svratišta nastale su u saradnji sa decom i terenskim radnicima uz konsultacije sa partnerskim organizacijama, kao i partnerima iz Gradskog centra za socijalni rad. Svratište se više ne opisuje samo kao program smanjenja štete koju deca ulice trpe boraveći pod vedrim nebom: Svratište je mesto gde deca mogu da se odmore i provedu vreme pod danonoćnim nadzorom vaspitača. U Svratištu se o njima vodi računa i zbrinuta su.

Kroz aktivnosti,  kao što su kreativne i edukativne ipsiho-dramske radionice dečji boravak u Svratištu je maksimalno ispunjen i deca ga u potpunosti iskoriste. Ovde imaju obezbeđene obroke: doručak, ručak, večeru i užinu u unapred predviđenim terminima. To ne isključuje obrokedeci koja dolaze u toku noći ili van termina obroka, ukoliko je to, zato što su pregladnela, neophodno.

Vaspitači su zaduženi za sprovođenje ovih aktivnosti: oni asistiraju pri obrocima, obučavaju decu da koriste pribor i prate ih tokom raspremanja prostorije posle jela. Zatim, ovde ih uče da redovno peru ruke i održavaju ličnu higijenu,a zdravstvenu negu dobijaju čak i kada nemaju dokumenta. O njima svakodnevno brine medicinska sestra. Za intervencije izvan prostorija Svratišta zaduženi su terenski radnici koji kao pratioci dece odlaze u zdravstvene institucije. Dete može ovde i da prenoći u situacijama koje su propisane pravilnicima: kada je dete ugroženo, bolesno, kada ima osećaj straha od ulice, kada izjutra treba da ga odvedu kod lekara.

Svratište odgovara realnoj socijalnoj situaciji u kojoj su romska deca posebno ugrožena nemaštinom i nisu u prilici da nauče neophodne životne veštinekoje kasnije mogu da im koriste za samostalni život.

Snežana Prljević

Deca sve pamte

Svoj prilog možete da uplatite na žiro račun:

205-127261-97 Komercijalna banka na ime Centar za integraciju mladih sa naznakom Politika;

SMS-om na broj 1019 (samo za korisnike mts mreže). Cena 25 dinara (PDV uključen u cenu).

Sva prikupljena sredstva namenjena su održavanju i razvoju projekta „Svratište za decu ulice”

objavljeno: 30/07/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.