Izvor: B92, 23.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobrotvorna večera za Sigurnu kuću

Beograd, Njujork -- Privredna komora SAD u Srbiji dobrotvornu večeru povodom Dana zahvalnosti posvetila je akciji B92 za Sigurnu kuću.

Privredna komora SAD organizovala je donatorsku večeru i kompletan prihod ustupila izgradnji skloništa za maltretirane žene i decu. Izvršna direktorka Privredne komore SAD Bojana Vukašinović kaže da privatni sektor ima sluha za potrebe društva.

Sredstva potrebna za gradnju i opremanje jedne kuće procenjena su na 120.000 evra, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a do sada je prikupljeno oko 70.000. B92 očekuje da će novac za izgradnju sigurne kuće biti prikupljen do kraja godine.

"Ove godine ideja je bila da Dan zahvalnosti kao porodični praznik spojimo sa inicijativom B92, Fondacijom Sigurna kuća, kako bismo na neki način podržali čitav duh tog praznika i te inicijative", rekla je Bojana Vukašinović.

Večera je održana u Aeroklubu, a prisustvovalo joj je više od 150 predstavnika vodećih kompanija i investitora i zvaničnika Ambasade SAD u Beogradu.

Predsednik Privredne komore SAD Eugenio Sidoli izjavio je da Komora, kao jedna od najvećih i najuticajnijih poslovnih organizacija, shvata da treba da preuzme odgovornost i inicijativu kada je reč o važnim društvenim problemima. "Zbog toga smo odlučili da se priključimo dobro osmišljenoj inicijativi koju je pokrenuo B92", rekao je Sidoli.

"Za našu decu"

Sav prihod od prodaje karata biće kao donacija upućen akciji "Za našu decu", u organizaciji B92. U narednom periodu zainteresovani članovi Privredne komore SAD nastaviće da daju donacije direktno na račun akcije B92.

Na čelu Saveta kampanje "Za našu decu" je Ružica Đinđić. Ona kaže da kao žena i majka oseća odgovornost da se aktivno uključi u borbu protiv nasilja u porodici.

"Kada pomislim na Sigurnu kuću, uvek se setim Marčela koji kaže 'Srbija je kuća na promaji'. Ja mislim i uverena sam da, ako uspemo da izgradimo tu i još više takvih kuća po Srbiji, Srbija zasigurno postaje sigurna kuća", rekla je Ružica Đinđić.

B92 je 2000. dobio nagradu Udruženja žena SAD koje su doživele nasilje u porodici. Nagrada je dodeljena za društvenu odgovorenost i aktivizam na tom polju. "Samim tim, B92 oseća moralnu odgovornost da nastavi sa takvim radom", kaže direktor i glavni i odgovorni urednik B92 Veran Matić.

On dodaje da mu je žao što država nema više sluha za takve akcije. "Meni je žao što nismo mogli na neki način da budemo oslobođeni poreza na dodatu vrednost ili dobijemo neku donaciju Ministarstva finansija.

"Ali smo ušli u situaciju gde je v. d. stanje u Ministarstvu finansija, tako da ćemo morati da platimo i PDV u okviru izgradnje kuće", kaže on.

"Eto, to je situacija u kojoj živimo i moramo s tim da se suočimo. Ne možemo čekati da se sve nešto idealno dogodi, moramo probleme rešavati usput", kaže Matić.

Dan za dobra dela

Kompanija B92 9. decembra organizuje Dan za dobra dela. Tog dana će kroz posebne programe B92 biti prikupljana sredstva za izgradnju Sigurne kuće, a na punktovima u Beogradu istaknute ličnosti će prodavati suvenire kampanje B92.

Beogradsko pozorište Radović će kompletan prihod sa predstave "Okamenjeni princ" ustupiti akciji B92.

60 država usvojilo zakone protiv bračnog nasilja

Ukupno 60 država je usvojilo zakon protiv bračnog nasilja, dok je 2003. s takvim zakonom bilo 45 zemalja, saopštio je Fond Ujedinjenih nacija za žene. Još 89 zemalja ima izgrađenu izvesnu sudsku proceduru protiv te vrste nasilja.

"Pojavila se nova nada zbog sve većeg finansiranja raznih inicijativa namenjenih iskorenjivanju nasilja prema ženama", izjavila je direktorka UNIFEM-a Nelin Hejzer. UNIFEM će tokom ove godine potrošiti 3,5 miliona dolara za borbu protiv porodičnog nasilja, dvostruko više nego prošle godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.