Dobio otkaz dok je bio u komi

Izvor: Politika, 21.Okt.2014, 21:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobio otkaz dok je bio u komi

Veterinar Dragoslav Burčul teško je stradao u nesreći putujući službenim vozilom do radnog mesta, a dok je još bio u bolnici u komi, na kućnu adresu mu je stigao otkaz ugovora o radu

Kraljevo –Skim sam mogla do potpišem produžetak ugovora o radukad je on bio u takvom stanju? Bio je primljen na mesec dana inameravala sam da ga ostavim, da mu se ugovor produži. Ovako, poslušala sam savete advokata i inspektora – ovo je deoobrazloženja direktorke Veterinarskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << centra u Kraljevu Ljiljane Marinković o slučaju veterinara Dragoslava Burčula, koji je teško stradao putujući do posla i kome je, dok je još bio u bolnici u komi, ugovor o radu istekao, pa je na kućnu adresu dobio rešenje o prekiduradnog angažovanja.

Možda pomenuta direktorka ništa nije pogrešila sa pravnog aspektai iz ugla surovog liberalizma, ali zaista zvuči bezočno i surovo, a tek uz potpunu priču.

Veterinaru Dragoslavu Burčulu (59) iz Beograda nedostajalo je još nekoliko godina do penzije. U PKB-u je nedavno proglašen tehnološkim viškom, pa se javio na oglas za popunu jednog radnogmesta veterinara u kraljevačkom veterinarskom centru. Primljen jenajpre na mesec dana uz obećanje da će, ako se pokaže, ugovor biti preimenovan na neodređeno vreme. Počeo je da radi 1. septembra ovegodine u veterinarskoj stanici u Ušću na Ibru. Ta stanica pokrivala je uglavnom planinsko područje, udaljeno od Kraljeva više od pedesetak kilometara.

– Baš mu je bilo stalo da to radno mesto zadrži, pa smo, iako je pred penzijom, obilazili farme po planini. Tog 25. septembra bili smo baš u selu Tepečima i on je, po naredbi direktorke, otišao na dežurstvo na kraljevačku pijacu i izdavao uverenja o transportu i zdravstvenom stanju stoke na kraljevačkojnoćnoj stočnoj pijaci. Radio je celu noć i onda je ujutro 26. septembra krenuo za Ušće na dnevni posao. No, u mestu Bogutovcu, najverovatnije od preteranog rada i umora, zaspao je i doživeo strašan udes. Jedva je preživeo, teško je povređen i bio je u komi nedelju dana. Ali to nije smetalo direktorki Ljiljani Marinković da mu na kućnu adresu pošalje rešenje o istekuugovora i prekidu radnog angažovanja. Pored toga, evo skoro mesec dana nije mu izdala povređenički list. Izgleda da ne pomažu ni naše sindikalne prijave i urgencije kod inspekcije. Ona ne poštuje nizakone, ni kolektivni ugovor ni prava sindikata i radnika. Radi samovoljno, vršeći mobing nad radnicima. Ima tu, pored ovog slučaja, još niz prijava inspekciji i sudovima, ali niko ne reaguje – objašnjava nam Saša Košanin, veterinar i predsednik ogrankasamostalnog sindikata u ovom kolektivu.

U republičkom odeljenju inspekcije nadležne za radne odnose ibezbednost na radu u Kraljevu, zbog ograničenja koje podrazumeva da bez dozvole iz Beograda ne razgovaraju sa novinarima, šturi su u objašnjenjima. Doznajemo, ipak, da je slučaj ove povrede na radu prijavljen, ali da do jučerašnjeg dana nisu dobili na uvid dokumentaciju i izveštaj o povredi. Direktorka je najpre bilaodsutna, a dokumentacija zaključana, pa je pre dva dana objasnila kako je ta povređenička lista upućena u Beograd, njegovoj matičnoj filijali zdravstvenog osiguranja, što će, kažu inspektori, proveriti. Anavodni savet direktorki da tako povređenom Burčulu uruči otkaz,naravno, negiraju i postupak ne žele da komentarišu...

Zbog ovog odugovlačenja sa izveštajem o povredi na radu Mirjana Burčul, supruga povređenog, hitno je, dok se on još borio za život, morala da putuje iz Kraljeva za Beograd da bi na svoje osiguranjeprevela i Dragoslava.

A pored toga što ponavlja da je po savetu „nekih advokata i inspektora”, čija imena ne želi da saopšti, povređenom uručila otkaz, direktorka Ljiljana Marinković još dodaje:

– Centar je posle povrede bio sa njim i porodicom solidaran. Plaćen je boravak njegovoj supruzi u hotelu, dali smo svi krv, osim što to nije hteo sindikalac Košanin. Vratila sam se sa odmora da bi listu i drugu dokumentaciju pokazala inspektorima, ali inspektorka za bezbednost nije došla tog dogovorenog dana, nego je tek juče stigla i objašnjeno joj je da smo i taj dokument, uz policijski zapisnik, poslali njegovoj matičnoj filijali za zdravstveno osiguranje u Beograd. Što se tiče premora na radu, on je imao pravo na skraćeno radno vreme prethodnog dana, a to dežurstvo na pijaci, koja uz prećutnu saglasnost lokalne vlasti radi noću, neophodno nam je zbog značajnog prihoda. Inače, rekla sam mu da sa tog dežurstva u Ušće na posao putuje autobusom, a on se sa kolegom dogovorio da koristi vozilo. Žao mi je što se ovako tužan slučaj politizuje – ističe direktorka Marinković.

I na sve ove optužbe i objašnjenja, jedan od zaposlenih nam u potaji, ipak, još pojasni, rekavši: – Prijatelju, u ovo vreme zaposleni pa i veterinari više poštuju svoje „pacijente” nego što su oni od poslodavca uvaženi...

Miroljub Dugalić

objavljeno: 22.10.2014

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Otkaz u šok-sobi

Izvor: RTS, 22.Okt.2014, 20:05

Dok je službenim vozilom putovao do radnog mesta, veterinar Dragoslav Burčul teško povređen prošlog meseca u nesreći nadomak Kraljeva. Još dok je bio u komi, umesto produženja ugovora o radu, na kućnu adresu mu je stigao otkaz. Poslodavac tvrdi da nije imao zakonski osnov da mu produži radni...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.